Masada Konuşulan Rakam Belli Oldu! 2022 Yılında Asgari Ücrete Yüksek Zam Formülü

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralıkta toplanıyor. Asgari ücretin 4 bin liraya yaklaşması için yapılan tüm vergi ve kesintilerin kaldırılması da dâhil bütün seçeneklerin masaya yatırıldığı bildirildi. İşte detaylar...

29.11.2021-12:10 - (Son Güncelleme: 20.12.2021-18:06) Masada Konuşulan Rakam Belli Oldu! 2022 Yılında Asgari Ücrete Yüksek Zam Formülü

Milyonlarca emekli ve memur 2022 yılı için gelecek askeri ücret tutarının netleşmesini bekliyor. Edinilen bilgilere göre, asgari ücretin 4 bin liraya yaklaşması için yapılan tüm vergi ve kesintilerin kaldırılması da dâhil bütün seçenekler üzerinde çalışılıyor.

Bakanlık ile işveren sendikası, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda masaya yatırılan işçi sendikalarının zam oranının ilk toplantıda belirlenmesi bekleniyor.

1 Aralık Çarşamba günü Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapılacak olan ilk toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıklayacağı bildirildi. Toplantıda ihracat ve enflasyon rakamlarının da aynı gün duyurulacağı kaydedildi. 

Sabah'ta yer alan habere göre, asgari ücrete yönelik tüm kesimlerden alınan görüşlerin yer aldığı anket sonuçlarının, yarın AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'la paylaşılması bekleniyor.

İŞÇİ VE İŞVEREN KESİMİ BİR ARADA OLACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşeceği açıklandı. Komisyon toplantısında, yeni yıl itibari ile işçi sendikalarında belirlenecek olan zam için işçi ve işveren kesimi temsilcilerinin bir arada olacağı ifade edildi. 

Komisyon toplantısının gerçekleşeceği zam masasında işçileri Türk-İş ve Hak-İş temsil ederken DİSK işverenini de TİSK’in temsil edeceği bildirildi. 

VERGİ İNDİRİMİ ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrette yapılacak olan zam oranının enflasyonunun üzerinde olacağı konusunda mesaj verdi. Toplantıda, asgari ücretin 4 bine yaklaşması için yapılacak olan vergi indirimi dahil birçok seçeneğin masada olacağı kaydedildi. Vatandaşların beklentide olduğu asgari ücret tutarı konusunda işçi kesimi ile uzlaşım içinde olduğunu belirten Bakan Bilgin, hükümetin asgari ücreti yukarı çıkarmak için çalışmalar yürüttüğünü açıkladı. 

BEKÂR ÇALIŞANIN YAŞAM MALİYETİ 3903 TL 

8 milyon çalışanın gözü asgari ücretteki zam artışındayken Türk-İş, işçinin talebine ilişkin henüz belli bir rakam açıklamadı. Bununla birlikte bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti, 3 bin 903 lira olarak hesaplandı. Asgari ücrette yapılan 751 liralık kesintilerinden kaynaklı olan, SGK primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisinin alınmaması konusu üzerinde çalışıldığı belirtildi. Aynı zamanda ücretten kesilen vergi kalemlerinin sayısının düşürülmesi gibi seçenekler de masaya yatırılıyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Bakanlık tarafından 2500 çalışana yönelik yaptığı asgari ücret tespitine yönelik hazırladığı anket sonuçlarını, toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la paylaşacağı bildirildi. Buna bağlı olarak AK Parti’nin MYK'da konuya ilişkin bir sunum yapması bekleniyor. 

ASGARİ ÜCRET ERKEN AÇIKLANACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapılacak olan ilk toplantıda sendikalar, asgari ücretin belirlenmesi konusunda görüşler yer alırken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücretin süresi gelmeden ne olacağına yönelik açıklamalarda bulunacağını dile getirdi.

YENİ YILDA ASGARİ ÜCRET NET VE BRÜT NE KADAR OLUR?

2021 yılı içerisinde asgari ücret mevcutta brüt 4 bin 203 lira 56 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulama yapılıyor. Asgari ücrete yapılacak olan zamla ilgili olarak sosyal medyada yapılan anket sonucunda, toplumun asgari ücrette yüzde 25-30 artışı yönünde tahminlerinin olduğu görülüyor. 

Ankette yer alan yüzde 25’lik zamma göre, brüt asgari ücretin 4.471 lira net asgari ücretin de 3.532 lira iken, yüzde 30'luk zamma göre göre brüt asgari ücretin 4.650 liraya, net asgari ücretin de 3.673 lira olması bekleniyor. Anket sonucunda her iki oran dikkate alındığında, asgari ücretin 3.500 ile 3.750 lira arasında olacağı konusunda tahmin yürütülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal