Lise Öğrencisi Genç, Robot Köpek Geliştirdi

Eskişehir'de okuyan 12. sınıf öğrencisi Halid Yıldırım geliştirdiği robot köpek geliştirdi.

22.03.2021-16:35 - (Son Güncelleme: 22.03.2021-16:35) Lise Öğrencisi Genç, Robot Köpek Geliştirdi

Eskişehir'de özel bir lisede 12. sınıf öğrencisi olan Halid Yıldırım, robot köpek geliştirdi. Farklı kullanım alanlarına uygun olan robot köpek, tüm iş alanlarına göre programlanabiliyor. 

Pandemi döneminde birçok kişi evlerinde kalarak kendisini karantinaya aldı. Bunun yanında birçok kişi uzaktan çalışmaya başladı. Lise öğrencileri de koronavirüs salgını sırasında uzaktan eğitimle öğretimlerini gerçekleştirdi. Evde kaldığı bu dönemi değerlendirmek isteyen Halid Yıldırım, projenin danışmanı ve okulun Bilgisayar Öğretim Teknolojileri öğretmeni Hicret Koyuncu'nun desteğini arkasına alarak robot köpeği geliştirmeye başladı.

Tasarımı ve yazılımı Yıldırım'a ait robot köpeğin bütün sistemleri ve bileşenleri modüler bir yapıda istenildiğinde takılıp çıkarılabiliyor. 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda bölge finaline gitmeye hak kazanan robot köpek projesi, TEKNOFEST 2021'in ön aşamasını da geride bıraktı. Ayrıca Halid Yıldım, robot köpeğe drone sistemi de entegre etmek için çalışmalara başlayarak, projeyi geliştirmeye devam ediyor. 

Küçük yaşlardan beri hayal dünyasını geliştiren oyuncaklarla uğraştığını belirten Halid Yıldırım, ailesinin desteğiyle 3 boyutlu yazıcıya sahip olarak tasarım yapmaya devam ettiğini söyledi. 

Robotik kodlama öğrendikrten sonra yazılımlar üzerine çalışmalar gerçekletirğini anlatan Halid Yıldırım, "Farklı projeler belirleyip yazılım, donanım ve elektroniğini kendim yapmaya başladım. Kovid-19 salgını döneminde herkes evlere kapandı. Okullar da uzaktan eğitim sistemine geçince gençler evde kaldı. Bu dönemi iyi değerlendirmek istedim. Robot köpek yapma fikri oluştu. Yaklaşık 6 aylık çalışma sonunda tasarladım. Donanımı, yazılımı ve tasarımı bana ait. Tasarım programı olarak Fusion 360'ı kullandım. 3 boyutlu yazıcıyla plastik aksamlarını kendim çıkarttım. Elektrik ve veri dağıtma tesisatlarını çeşitli programla tasarlayıp lehimledim. Arduino yazılımını kullandım. Kinematik formüllerini bizzat yazdım." dedi.

Robot köpeğin üzerindeki komponetler, bataryalar, regülatör ünitesi, gaz sensörü gibi her şeyin tamamen çıkarılıp takılabilir olduğunu tekrar vurgulayan, Halid Yıldırım sözlerine devam ederek, "Farklı iş kollarında, farklı uygulama alanlarında kullanmak için özelleştirilebilir. Her iş alanı için farklı robot üretmektense tek bir robot köpek için farklı modüller üretmeyi tercih ettim. Üzerinde sabit kamera sistemi var. Lidar ve gaz sensörüne sahip. Drone modülü üzerinde hala çalışıyorum, kısa bir süre sonra o da tamamlanacak." açıklamasında bulundu.

Gelecekte bilgisayar mühendisliği okumayı isteyen Yıldırım, kuantum bilgisayarlar ve yapay zeka üzerine uzmanlaşmak istediğini belirtti.

Projenin danışmanlığını yürüten Hicret Koyuncu ise yaptığı açıklamada,"Boston Dynamics'in ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün (MIT) robot köpek projeleri var ancak öğrencimin geliştirdiği robot köpeğin çıkarılabilir modüllerinin olması birçok alanda kullanılmasına imkan sağlıyor. Yurt dışındaki benzerlerinden en büyük farkı, çıkarılabilir modüllerinin bulunmasıdır. Robot köpeğimizle 3 projeye dahil olduk. TÜBİTAK'ın düzenlediği 52. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katıldık. Teknolojik tasarım ve robotik kodlama alanında Eskişehir'i temsilen Bursa bölge finaline kaldık. Bu proje başarı da getirecektir. TEKNOFEST'in de ön aşamasını geçtik. Davet edildiğimizde eylül ayında projemizin sunumu olacak. Robot köpeğin maden kazalarındaki arama kurtarma, zehirli gazların tespitinde kullanımına yönelik farklı bir yarışmaya daha katıldık." dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal