Leonardo da Vinci'nin başyapıt eseri Mona Lisa tablosuna kremalı pasta ile protesto!

Bir ziyaretçi yaşlı kadın kılığına girerek tekerlekli sandalye ile esere doğru yaklaştı ve kremalı pasta ile tarihi esere saldırısında bulundu.

30.05.2022-16:52 - (Son Güncelleme: 30.05.2022-17:36)

Leonardo da Vinci'nin 1503-1519 yılları arasında resmettiği başyapıt Mona Lisa tablosuna saldırı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen saldırıda bir ziyaretçi yaşlı kadın kılığına girerek tekerlekli sandalye ile esere doğru yaklaştı ve kremalı pasta ile tarihi esere saldırısında bulundu. 

Mona Lisa tablosuna saldırı

Fransa basınında çıkan haberlerde belirtilenlere göre iklim aktivisti olduğu iddia edilen kişi yaşlı kadın kılığına girerek tekerlekli sandalye ile tablonun olduğu solana giriş yaptı. Elinde bulundurduğu kremalı pastayı Leonardo da Vinci'nin başyapıt eseri Mona Lisa tablosuna fırlatan şahıs ardından yere gül yapraklarını serpti. Yaşanan olayın ardından güvenlik güçleri eylemi gerçekleştiren kişiye müdahalede bulundu. Tarihi esere zarar gelmediği, kremalı pastanın tabloyu koruyan cama isabet ettiği bildirildi. Öte yandan eylem gerçekleştirildiği sırada ziyaretçiler olayı cep telefonu kameralarıyla çekebilmek için bir birleriyle adeta yarış içerisine girdiler.

Mona Lisa tablosuna saldırı

"Bütün sanatkarlar gezegeni düşünün"

Eylemi gerçekleştiren iklim aktivist olarak bilinen şahıs güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılırken,  "Dünyayı düşünün. Gezegeni yok etmeye çalışanlar var. Bütün sanatkarlar gezegeni düşünün, onun için bunu yaptım." dediği kaydedildi. 

Yaşan bu saldırı ilk değil

Daha önce 2009 yılında Rus vatandaşı olan bir kadın elinde bulundurduğu çay fincanını esere fırlatmıştı. Eser 1974 senesinde tokyoda sergilenirken tekerlekli sandalyeli bir kadın tarafından kırmızı sprey boya ile boyanmış, eylemin gerçekleştirme amacına da engelli vatandaşlar için rampa koyulmamasına karşılık protesto olarak belirtmişti. 1956 yılında ise Bolivyalı bir öğrenci esere taş fırlatmış koruyucu camın kırılmasıyla beraber eser hasar görmüştü. Leonardo da Vinci'nin 1503-15019 seneleri arasında resmettiği bu başyapıt yüzyıllar içerisinde badireler atlatmasına rağmen günümüze kadar ulaşmıştır.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal