Umur Bugay Kimdir?

Daha çok senarist kimliğiyle bilinen ve asıl branşı sosyologluk olan Umur Bugay, çeşitli tiyatrolarda oyun yazarlığı, oyunculuk ve yönetmenlik de yapmıştır. Peki Umur Bugay kimdir?

24.06.2020-16:41 - (Son Güncelleme: 24.06.2020-16:39) Umur Bugay Kimdir?

Mizah üzerine çalışmaları bulunan Bugay, bir dönemin ünlü isimleriyle bir araya gelerek, çeşitli türlerde eserler üretmiştir. Doksanlı yılların televizyon dizilerine de damgasını vurmuştur.

Umur Bugay’ın İlk Yılları Nasıl Geçmiştir?

17 Ocak 1941 yılında, Ankara’da doğan Umur Bugay, İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde ihtisasını tamamlamış olup; daha sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirmiştir. Mesleğinden ziyade, sanat hayatının içine atılmıştır.

1962 yılında, Asaf Çiyiltepe’nin kurduğu Arena Tiyatrosu’nda ilk çalışmalarına başlayan Bugay; ardından, Gülriz Sururi & Engin Cezzar Tiyatrosu’nda görev yapmıştır. Halk Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu gibi yapılanmalarda da yönetmen olarak çalışmıştır. Aynı yıllarda, oyun yazmaya da başlamış ve çalışmalarının birçoğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda sahnelenmiştir. 1983 yılında, Kent Oyuncuları ‘‘Bir Kadın Bir Erkek’’ eserini sahneye taşımıştır.

Sonrasında, Umur Bugay ağırlıkla mizah içerikli çalışmalar yapmayı sürdürmüştür.

Sinemada da çeşitli işlere imza atmıştır. Atıf Yılmaz’la senaryosunu yazdığı ‘‘Cemil’’ filmi Yılmaz Güney tarafından çekilmiştir. Umur Bugay, Rıfat Ilgaz’ın ‘‘Hababam Sınıfı’’ eserinden uyarladığı senaryosu, Ertem Eğilmez tarafından filme alınmıştır.

1999 yılında, yapım-yönetim ve senaryo olarak üstlendiği ‘‘Duruşma’’ adlı filmini çekmiştir.

1970’te, ‘‘Pir Sultan Abdal’’ oyunuyla ‘‘DİSK-En İyi Yönetmen’’; 1976’da ‘‘İşte Hayat’’ senaryosuyla Antalya Film Şenliği’nde ‘‘En İyi Özgün Senaryo Ödülü’’ne ve yine, 1978’de, ‘‘Çöpçüler Kralı’’ senaryosuyla ‘‘En İyi Özgün Senaryo Ödülü’’ne layık görülmüştür.

Umur Bugay’ın Çalışmaları Nelerdir?

Umur Bugay pek çok alanda çalışmalar yapsa da, daha çok senaryo dalında eserler üretmiştir. Yazdıklarının arasında, kronolojik sırasına göre, şunlar sayılabilir:

*Cemil (Yönetmen: Yılmaz Güney, 1974)

*Deli Yusuf (Yönetmen: Atıf Yılmaz, 1975)

*İşte Hayat (Yönetmen: Atıf Yılmaz, 1975)

*Hababam Sınıfı 1 (Yönetmen: Ertem Eğilmez, 1975)

*Pisi Pisi (Yönetmen: Zeki Ökten, 1975)

*Hasip İle Nasip (Yönetmen: Atıf Yılmaz, 1976)

*Kapıcılar Kralı (Yönetmen: Zeki Ökten, 1976)

*Çöpçüler Kralı (Yönetmen: Zeki Ökten, 1978)

*Düttürü Dünya (Yönetmen: Zeki Ökten, 1988)

*Rus Gelin (Yönetmen: Zeki Alasya, 2002)

Kemal Sunal’dan Metin Akpınar’a, Yılmaz Güney’den Atıf Yılmaz’a, pek çok sanatçıyla çalışan Umur Bugay’ın yıldızının parladığı nokta, bir televizyon dizisi olarak 1989’da çekilen ‘‘Bizimkiler’’ adlı çalışmadır. Dizi, öylesine ilgi görmüştür ki, 465 bölümle, 2002 yılına değin ekranlarda kalmıştır. Bugay, bu diziyle birlikte aynı kadronun yer aldığı ve 1993-1998 yıllarında gösterimde kalan ‘‘Yazlıkçılar’’ dizisini çekmiştir.

Umur Bugay’ın Çalışmalarından Nasıl İzler Görülmektedir?

Daha çok mizahi çalışmalar kaleme alan, hiciv, kara komedi gibi teknikleri kullanan, halkın orta ve alt sınıfından insanların hayatlarını ciddiyetle ele almaktan ziyade, parodileştiren Umur Bugay, Yeşilçam sinemasından dönemin moda televizyon kanalı ‘‘Star’’a kadar birçok yerde çalışmıştır.

Tiyatroda da bazı isimlerle ortak üretimler yapan Bugay, Zeki Alasya-Metin Akpınar ikilisinin ve Ahmet Gülhan’ın da bulunduğu ‘‘Devekuşu Kabare’’de çalışmıştır. Başta, kurucuları Haldun Taner’in çalışmalarını oynayan kabare topluluğu, Umur Bugay’ın yazdığı oyunları da oynamışlardır. Bu iş, Bugay için önemli bir dönüm noktası sayılmaktadır.

Senarist, ‘‘Bugay Film Yapım Reklam Limited Şirketi’’ de açmış, çalışmalarını sektörel olarak burada da sürdürmüştür.

Kendisinin, ‘‘Oğlum Adam Olacak’’ ve ‘‘Türk Küçükleri’’ adlı kitapları da bulunmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal