Kripto Para Nedir?

Kimilerine göre geleceğin para birimi olan kripto para türlerini kripto paranın ne zaman ortaya çıktığını sizler için derledik.

03.04.2021-17:00 - (Son Güncelleme: 15.01.2022-18:44)

Kripto paralar, sanal para birimi olarak kullanılan ve herhangi bir fiziksel formda mevcut bulunmayan dijital varlıklardır. Kriptografi, yani şifreleme ile güvence altına alınmışlardır. Haberimiz içerisinde Kripto para ifadesi hakkında merak edilenleri sizler için inceledik.

NEDİR?

"Kripto para nedir?" sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz; Parayı güvence altına almak için kriptografi yani özel şifreleme yöntemleri kullanan, nakit paraya alternatif olarak online ödemeye ve online mal ve hizmet alışverişine izin veren unsurlardır. Dijital para, bir nevi maddi paranın tamamen bilgisayar kodlamasıyla oluşturulmuş bir versiyonudur. Kripto paralar, merkez bankaları tarafından basılan merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Merkeziyetsiz olmasına rağmen paranın güveni ve değeri blockchain sistemi ile korunmaktadır.

NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

2009 yılında Satoshi Nakamoto adındaki bir kişi veya grup tarafından oluşturulan Bitcoin ile birlikte kripto paraların dönemi başladı. Bitcoin ile birlikte birçok farklı dijital para türü ortaya çıktı. Bitcoin dışındaki diğer dijital para türlerine altcoin denmektedir. Altcoin, alternatif ve coin kelimelerin birleşiminden oluşmuştur. Kripto paraların hacmi ve değeri her geçen ay milyonlarca dolar yükselmektedir.

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ

Dijital para sistemi, kullanıcı talebine göre arz edilen bir sistemdir. Bu tür paralar hiçbir şekilde bir merkez bankasına ya da hükümete bağlı değildir. Bu nedenle üretimleri sınırsız değildir. Dijital para birimlerinin belirli bir üretim sınırları olur. Tabii ki bazı dijital para türlerinde böyle bir sınır bulunmamaktadır. Kripto paranın üretim işlemi kripto para madenciliği adı verilen bir sistemle yapılmaktadır.

Madencilik, tüm kullanıcıların birbirlerini onayladığı bir bilgi işlem yönetimidir. Nasıl bir madenci toprağı kazıp rezerve ulaşıyorsa, madenciler de tıpkı toprak kazarmış gibi blok zincirlere bilgi işler. Zaman içerisinde, artan işlem hacmiyle birlikte bu bilgileri daha iyi işlemek için daha güçlü sistemler, yani daha yüksek işlem gücü gerekmektedir. Her coinin internet sitesinde White Paper'ı vardır. Burada madenciliklerin nasıl yapılacağının brifingi mevcuttur.

TÜRLERİ NELERDİR?

Günümüzde yaklaşık olarak 10 bin adet kripto para türü bulunmaktadır ancak bunların bir çoğunun adı bile bilinmemektedir. Öte yandan, bazı kripto paralar da vardır ki listelendiği borsalarda çok yüksek satış rakamlarına ulaşarak her gün yeni bir rekor kırmaktadır.

Kripto Para

En çok bilinen dijital varlık  türleri şu şekildedir: 

Kripto varlıklarının arasında en çok tercih edileni Bitcoin'dir. Hemen ardından Ethereum gelir. Ethereum'un sistemi altcoin listelemesi için daha kullanışlıdır. Bu nedenle birçok altcoin, Ethereum ekosistemini kullanır.  Kripto para birimlerinin arasında Ethereum'un ayrı bir yeri vardır.

Litecoin, Ripple, Dash, ZCash, Cardano, EOS, gibi kripto paralar en çok tercih edilen dijital varlıklardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal