Blok Zincir Nedir, Blok Zincir Çeşitleri Nelerdir?

Son yıllarda oldukça popüler bir gündem maddesi olan blok zinciri teknolojisinin adı çoğu zaman kripto paralarla anılsa da aslında çok farklı kullanım alanlarına sahip. Peki, blok zinciri nasıl çalışır?

02.03.2021-17:21 - (Son Güncelleme: 08.01.2022-14:07) Blok Zincir Nedir, Blok Zincir Çeşitleri Nelerdir?

İlk kripto para birimi Bitcoin ile hayatlarımıza derinlemesine nüfuz eden blok zinciri, arkasında çok sağlam bir şifreleme teknolojisi sistemini bünyesinde barındırıyor. Blok zinciri eski verilerde düzenleme olanağı sunmuyor. Bu nedenle geleneksel veri tabanlarından ayrılıyor. Blok zincir, dijital işlemlerin ardı ardına listelendiği dijital bir defter gibi çalışıyor.

NEDİR?

Blok zincir teknolojisinde her bir blok, içinde işlem bilgileri ve hash adı verilen önceki blokun şifrelenmiş özet kodunu bulunduruyor. Her blok, kendilerinden önce gelen bloğa şifreli bir biçimde bağlı olduğu için, herhangi bir blokta değişiklik yapılması, sonraki tüm bloklarda değişiklik meydana getiriyor. Bu sayede verilerin orijinal olduğundan emin olunuyor.

DAĞITIK AĞ SİSTEMİ NEDİR?

Tek bir veri kaydının, birbirleriyle sürekli iletişim halindeki diğer bilgisayarlar üzerinde saklanmasına dağıtık ağ ya da dağıtık sistem denir. Dağıtık ağ üzerinde bulunan donanımlar, binlerce olsa da aslında tek bir bilgisayar gibi davranırlar. Bu sayede birden çok bilgisayarda teknik aksaklık meydana gelse bile, diğer üyelerin bilgisayarında veriler saklanıyor. Bu sayede veri kaybı yaşanmıyor.

TEKNOLOJİSİNİN İCADI KİME AİT?

Bitcoin isimli ilk kripto para birimini dünyaya tanıtan Satoshi Nakamoto lakaplı kişi ya da grup aynı zamanda blok zincir teknolojisinin mucidi olarak biliniyor. Blok zincire benzeri şifreli yapıların 1992 yılından daha önce kullanıldığı bilinse de, Bitcoin ile birlikte ilk defa aktif biçimde çalışan ve topluluk tarafından kabul gördü ve hayatlarımıza girdi.


NASIL ÇALIŞIR?

İsminden de kopya çekileceği üzere blok zincirde veriler bloklar halinde korunur. Madenci adındaki topluluk ağına bağlanan bilgisayarlar, işlemdeki verileri birleştirerek kripto şifreleme standartlarına uygun biçimde arşivler ve bloklar halinde dizine ekler.

Bitcoin özelinde örnek verilecek olursa, özet bilgi (hash) oluşturmak için SHA-256 adındaki şifreleme ağına dahil olmak gerekir. SHA-256 şifreleme standardı; girdi verisi tek bir harften oluşması ya da yüzlerce sayfalık makaleye dahil olması fark etmeksizin 64 karakterli bir çıktı ortaya sunar. Bütün veri bu çıktının içerisindedir.

GÜVENLİ Mİ?

Saklanan verilerde tutarsızlık görüldüğünde, ağdaki bilgisayarın çoğunluğunda yer alan güvenli veri gerçek sayılır ve diğerleri imha edilir. Böylece art niyetli kişiler tarafından verilerde değişiklik yapılması durumlarına karşı güçlü bir güvenlik duvarı oluşturur. Böylece blok zincirin güvenliği sağlanır. Yani blok zinciri sistemi güvenlidir. Solana, Ethereum, Binance en bilinen blok zincirlerdendir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal