Kovid-19 Virüsünün Kaynağı Belli Oldu mu?

Yaklaşık iki yıl önce Çin’de ortaya çıkan ve hızlıca tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının kaynağının belli olduğu iddia edildi.

25.05.2021-12:03 - (Son Güncelleme: 25.05.2021-18:04) Kovid-19 Virüsünün Kaynağı Belli Oldu mu?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsla mücadelede çalışmalar canla başla devam ederken, ortaya atılan bir haber gündeme bomba etkisi yarattı. 

Amerika Birleşik Devleti’nin istihbarat raporuna göre;  Çin'de Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden (WIV) 3 araştırmacının, ülkenin yeni tip koronavirüs salgınını açıklamasından aylar önce, Kasım 2019 tarihinde hastanede koronavirüse benzer belirtiler nedeniyle tedavi gördüğü iddiası ortaya atıldı.

Yayınlanan rapor Kovid-19 tartışmalarını tekrardan gündeme getirdi. Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan haberde,  ABD istihbarat raporu göz önüne alınarak, raporun araştırmacıların sayısı, hastalığın zamanlaması ve hastane ziyaretleri hakkında yeni ayrıntılar sunduğu belirtildi.

NİSAN 2012 TARİHİNDE YENİ VİRÜS TESPİT EDİLDİ

Çin’de bulunan bakır madeninde çalışan işçilerin rahatsızlanması üzerine yapılan çalışmalarda, mağaradan alınan örneklerde yeni virüs tespit edilmişti. Çinli bilim adamları araştırmalarını sürdürürken, virüsün buradan dışarıya çıktığı ve ardından yayıldığı iddia ediliyor.

Gazeteye açıklamalarda bulunan ve adlarını gizleyen bazı yetkililer, söz konusu istihbaratın araştırmacıların Kovid-19’a yakalanıp yakalanmadığına dair daha net kanıtlar sunması gerektiğini belirtti. Bazı yetkililer ise raporun konuyla ilgili en güçlü ve sağlam istihbaratlardan biri olduğunu öne sürdü.

Yayınlanan raporun Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19'un kökenlerine soruşturmanın yeni aşamalarını ele alacağı toplantısından önce sızdırılması ise tüm dikkatleri üzerlerine çekti. DSÖ, geçen şubat ayında koronavirüsn WIV laboratuvarından sızdığı iddialarının gerçekçi olmadığı sonucuna ulaştıklarını belitti.


İKNA OLMADIM

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci'nin koronavirüsün doğal olarak geliştiğine ‘ikna olmadığını’ açıklaması da salgının başından beri devam eden virüsün laboratuvardan sızdığına dair tartışmayı tekrardan gündeme getirdi. Fauci, ‘Buna (virüsün doğal olarak geliştiğine) ikna olmadım, ne olduğunu elimizden gelen en iyi şekilde bulmaya devam edene kadar Çin'de neler olup bittiğini araştırmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum’ şeklinde konuştu.

ÇİN'DEN CEVAP GELDİ

Yayınlanan raporun ardından Çin Dışişleri Bakanlığı, WSJ haberine yanıt olarak yaptığı açıklamada söz konusu iddianın asılsız olduğunu belirtti. Bakanlığın açıklamasında ‘ABD laboratuvar sızıntı teorisini yutturmaya devam ediyor. ABD kaynağı gerçekten bulmakla ilgileniyor mu yoksa dikkat mi dağıtmaya çalışıyor?’ ifadesi yer aldı.


TRUMP'A DAVA

Diğer taraftan eski ABD Başkanı Donald Trump, görev süresi boyunca pek çok kez virüsün yayılmasından dolayı Pekin'i suçlu bulmuştu. Çin, Amerikan Sivil Haklar Koalisyonu, Trump'a Kovid-19 virüs salgını sürecince kullandığı ‘Çin virüsü’, ‘Vuhan virüsü’ gibi söylemleri nedeniyle dava açıldı.

Davada, Trump'ın Asyalı Amerikalılarda duygusal sorunlara yol açtığı gerekçesiyle, ABD'de yaşayan her Asyalı için 1 dolar, yani 22.9 milyon dolarlık tazminat isteğinde bulunuldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal