Kanun hükmünde kararname (KHK) nedir? KHK nasıl çıkar? 2022 Kanun Hükmünde Kararname özellikleri

Ülkemizdeki güncel hukuk sisteminde önemli bir yere sahip olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) özellikleri günün araştırılan konuları arasında yer alıyor. Peki Kanun hükmünde kararname (KHK) nedir? KHK nasıl çıkar? İşte 2022 Kanun Hükmünde Kararname özellikleri...

19.06.2022-12:23 - (Son Güncelleme: 19.06.2022-12:23) Kanun hükmünde kararname (KHK) nedir? KHK nasıl çıkar? 2022 Kanun Hükmünde Kararname özellikleri

Son yıllarda hükümet tarafından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Türkiye’de önemli kararların alınmasına sebep olmuştur. Ülkemizdeki güncel hukuk sisteminde önemli bir yere sahip olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) özellikleri günün araştırılan konuları arasında yer alıyor. Peki Kanun hükmünde kararname (KHK) nedir? KHK nasıl çıkar?

Kanun hükmünde kararname (KHK) nedir?

KHK, Kanun hükmünde kararnamenin kısaltmasıdır. Kanun hükmünde kararnameler, adından da anlaşılacağı gibi, kanun hükmünde kararnamelerden nasıl düzenlendiği ve hükümleri bakımından bazı farklılıklara sahip olmakla birlikte kanun hükmünde hükümlerdir.

KHK nedir

Kanun hükmünde kararnameler, hükümete verilen bir takım kanunları çıkarma yetkisine dayanılarak çıkarılan, konusu, süresi ve konusu yetki alanına göre belirlenen kararnamelerdir. TBMM ve kongre onayı ile yürürlüğe girer. Kanun hükmünde kararnamelerin belirli bir süre içinde TBMM'nin onayına sunulması gerekir. Aksi takdirde geçerli olmazlar.

KHK nasıl çıkar?

Kanun hükmünde kararnameler, olağan kanun hükmünde kararnameler ve olağanüstü kanun hükmünde kararnameler olmak üzere iki çeşittir. Kanun Hükmünde Kararname, TBMM Genel Kurulu'nun verdiği yetkilere dayanılarak Bakanlar Kurulu tarafından yayımlanır. Kanuni etkisi olan olağanüstü kararlara Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı başkanlık eder. Bu konuda TBMM'den izin alınmasına gerek yoktur. Uluslararası sözleşmelere aykırı olmayan herhangi bir konuda kararname çıkarılabilir.

Kanun Hükmünde Kararname TBMM'den geçirilmelidir. Ayrıca Medeni Kanunların iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulabilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal