Orcik Nedir? Orcik Nasıl Yapılır?

Genellikle Elazığ yöresinde orcik olarak tanınan ancak farklı yörelerde farklı adlara sahip olan orciğin ne olduğu merak ediliyor. Peki, orcik nedir, orcik nasıl yapılır?

24.09.2019-17:34 - (Son Güncelleme: 24.09.2019-17:31)

Orcik nedir? Ocik nasıl yapılır? Diğer yörelerde hangi isimleri alır? Gelin soruların cevaplarına birlikte bakalım.

ORCİK NEDİR?

Orcik genel olarak tanınan ismiyle cevizli sucuk, Anadolu mutfağının bir parçası olan mum biçimli tatlıdır. Badem, ceviz, fındık, çikolata ve bazen kuru üzüm bir ipliğe takılır, koyu üzüm suyu veya meyve sularına batırılır ve sosis biçiminde kurutulur. Anadolu'nun birçok yönesinde yapılagelmiş bir tatlı olan cevizli sucuk, Kahramanmaraş etrafında sadece "sucuk", Elazığ etrafında "orcik", Gümüşhane ve Artvin etrafında ise "köme" olarak tanınmaktadır.

ORCİK NASIL YAPILIR?

Bağlardan dikkatle toplanan değişik aromaya sahip üzümlerin havuzlarda ezilerek suyu çıkarılıyor. Oluşan üzüm suyu, belirli bir zaman kaynatıldıktan sonra yöreye ait özel bir toprakla mayalandırılarak süzme ve bir günlük bekletilme işlemine tabi tutuluyor. Ertesi gün tekrardan kaynatılan şıra, un ilave edilerek bulamaç kıvamına gelene dek ısıtılıyor. Elde edilen bulamaca daha evvelden ipe sıralanan cevizler batırılıp güneşte kurutuluyor ve bu yöntemin 3 kez yinelenmesi duruma hale getirilen orcik, muhteşem bir tat meydana getiriyor.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal