Japonya Merkez Bankası Para Politikasını Daha da Gevşetti

Daha önce senelik 80 trilyon yen olan devlet tahvili alım miktarı üst sınırını metinden kaldıran banka, toplamda hemen hemen 20 trilyon yen olacak şekilde firma tahvili ve bonosu alacağını açıkladı.

27.04.2020-11:50 - (Son Güncelleme: 27.04.2020-11:36) Japonya Merkez Bankası Para Politikasını Daha da Gevşetti

Daha önce senelik 80 trilyon yen olan devlet tahvili alım miktarı üst sınırını metinden kaldıran banka, toplamda hemen hemen 20 trilyon yen olacak şekilde firma tahvili ve bonosu alacağını açıkladı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), coronavirüs pandemisinin ekonomik etkilerini azaltmak için para politikasını daha da gevşeterek, kısıtsız miktarda devlet tahvili alımı yapacağını belirtti.

BoJ, bugün yaptığı para politikası görüşmesinde, parasal gevşemeyi daha da artırıcı doğrultuda kararlar alırken, daha önce senelik 80 trilyon yen olan devlet tahvili alım miktarı üst sınırını metinden kaldırdı.

Kararla ilgili bankanın internet sayfasından yapılan açıklamada, Japonya ekonomisinde vaziyetin, coronavirüsün hem yurt içi hem de yurt dışında yayılımının artması sebebiyle giderek daha ciddileştiğinin altını çizdi.

Devletin ve BoJ'un aldığı politika tepkilerinin ekonomide bir takım pozitif etkiler gösterse de firmaların mali pozisyonlarındaki bozulmadan anlaşıldığı gibi finansal şartların daha az uyumlu duruma geldiğine dikkat çekilen açıklamada, "Bu gelişmeler göz önüne alındığında, BoJ para politikasını daha da gevşetme kararı aldı. Bu kapsamda, şirket tahvili ve bonosu alımları artırılacak. Devlet tahvili alımları daha aktif bir şekilde gerçekleştirilecek. Covid-19'a karşı finansmanı kolaylaştırmak için özel fon sağlama işlemleri güçlendirilecek." şeklinde konuştu.

Açıklamada, bankanın bu tedbirleri, finansal kurumlar ile firmalara problemsiz finansman sağlamak ve finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için aldığı ifade edilerek, şu açıklamalar yapıldı:

"Oy birliği ile alınan karar kapsamında, banka şirket tahvili ve bonosu alımlarının azami miktarı önemli miktarda artırılacak ve üst sınırı toplamda yaklaşık 20 trilyon yen olacak şekilde şirket tahvili ve bonosu alınacak. Satın alınacak şirket tahvillerinin maksimum vadesi 5 yıla çıkarılacak. Tahvil piyasasındaki likiditenin düşük kaldığı bir ortamda, hükümetin acil ekonomik önlemlerine cevaben devlet tahvili ve bonosu ihraç miktarındaki artışın, piyasa üzerinde etkisi olacaktır. Bu durum göz önüne alındığında, BoJ tahvil piyasasında istikrarı korumak ve tüm getiri eğrisini istikrarlı bir şekilde dengelemek amacıyla devlet tahvili ve bonolarının alımlarını daha aktif gerçekleştirecektir. Öte yandan yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ve yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımı gerçekleştirilecek."

Politika faizinin % eksi 0,1'de bırakıldığı da belirtilen açıklamada, alınan kuvvetli parasal genişleme kararının ekonomik ve finansal çalışmaların desteklenmesine katkıda sağlayacağı değerlendirmesi yapıldı.

EKONOMİK BEKLENTİLER

BoJ'un ekonomik aktivite ve fiyat görünümüne ilgliyli değerlendirme ve beklentilerinin bulunduğu metin de bankanın sitesinde paylaşıldı.

Japonya ekonomisindeki kritik vaziyetin coronavirüs pandemisi sebebiyle devam etmesinin olağan olduğuna dikkat çekilen metinde, enflasyondaki senelik değişimin şimdilik coronavirüsün yayılımı ve petrol fiyatlarındaki düşüş sebebiyle zayıf kalmasının beklendiği ifade edildi.

Metinde, salgının kontrol altına alınmasının peşinden, Japonya ekonomisinin uygulamaya alınan önlemler ve talepteki artışın tesiriyle toparlanacağı tahminine yer verilerek, enflasyondaki senelik değişimin de aşamalı gerçekleşeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

Metne bakıldığında, banka enflasyon beklentisini 2020 mali senesi için % 1,0 ile % 1,1 aralığından, % eksi 0,7 ile % - 0,3 aralığına revize etti. Tüketim vergisi artırımının etkileri dışında tutulduğunda da daha önce 2020 için % 0,9-1,0 aralığında olan enflasyon beklentisi % eksi 0,8 ile % - 0,4 aralığına çekildi.

Banka, 2019 mali senesi için reel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) beklentisini % 0,8 ile % 0,9 aralığından, % - 0,4 ile % - 0,1 aralığına indirdi. 2020 mali senelerinde de Japonya ekonomisinin % 3 ile % 5 arasında daralacağı tahmin edildi. Banka daha önce ekonominin 2020 mali senesinde % 0,8-1,1 bandında büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Japonya ekonomisi için daha önce % 1-1,3 olarak duyurulan 2021 genişleme beklentisi de % 2,8-3,9'a çıkarıldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal