İstanbul'da İstila! 400-500 Tanesi Birlikte Uçuyor...

İstanbul'da 5 sene öncesine kadar sadece Yıldız, Fenerbahçe parkları ve Ihlamur Kasrı gibi yerlerde görülen yeşil papağanlar, neredeyse her semtte görülmeye başlandı. Dünyanın en istilacı türlerinden biri olarak bilinen papağanlar, diğer kuşlara ve hatta sincaplara bile yaşam alanı bırakmıyor.

09.10.2020-11:31 - (Son Güncelleme: 09.10.2020-11:28) İstanbul'da İstila! 400-500 Tanesi Birlikte Uçuyor...

Dünyanın en istilacı türlerinden biri olarak bilinen yeşil papağanlar, İstanbul'u istila etti. İstanbul'da 5 sene öncesine kadar sadece Yıldız, Fenerbahçe parkları ve Ihlamur Kasrı gibi yerlerde görülen yeşil papağanlar, hemen hemen her semtte görülmeye başlandı. Diğer kuşlara ve sincaplara bile yaşam alanı bırakmayan papağanlar, daha önce Kadıköy'de kaydedilen görüntülerde, 400-500 yeşil papağandan oluşan geniş bir koloni objektiflere yansımıştı.

Tropikal iklim kuşu olarak bilinen yeşil papağanların İstanbul’daki serüveni yıllardır adeta bir şehir efsanesi olarak dilden dile dolaşıyor. Ana vatanları Hindistan ve Pakistan olan yeşil papağanlar, son birkaç yıldır park ve bahçelik yerlerin yanı sıra artık megakentin yeşili bol mahallelerinde de görülür oldu.

Son olarak geçtiğimiz gün Fenerbahçe Orduevi’nin çevresinde sürü halinde görülen yeşil papağanlara ilişkin bilgilendirmede bulunan uzmanlar ise istilacı olarak bilinen bu türün sayısındaki artıştan endişeliler.

Kent faunasının istilacı papağanlar nedeniyle bozulma riski altında olduğunu dile getiren biyolog, kuş gözlemcisi Kerem Boyla, yeşil papağan türünün popülasyonunda adeta patlama yaşandığını belirtti. Boyla, 'Dünyanın pek çok şehrinde kafesten kaçan, papağan veya muhabbet kuşu gibi türler doğal yaşamın içinde varlığını sürdürüyor. İstanbul’da zaman zaman farklı yerlerde ortaya çıkan yeşil papağanların varlığının sebebi kamyonet kazası ve gümrükteki durumdan kaynaklanıyor.

3-5 yıl öncesine kadar sayıları yüzlerle telaffuz edilen bu istilacı türün İstanbul’daki sayısının 5-6 bini geçtiğini tahmin ediyoruz. Yeşil papağanları seviyoruz ve şehrimizin bir paçası haline geldiler ancak bu istilacı tür artık karga, yarasa ve sincap gibi hayvanların yuvalarını mesken tutarak, kent faunasının dengesini bozmaya başlamış durumda' bilgilendirmelerinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal