İsrail yine masumları hedef aldı: Rehine takası o tarihe ertelendi

İsrail, Gazze’de gerçekleştirdiği saldırılarla çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Öte yandan İsrail ile Hamas arasında yapılan 4 günlük ateşkes anlaşmasıyla beraber devreye girmesi beklenen esir takasının Cuma gününden önce başlamayacağı bildirildi. İşte detaylar…

23.11.2023-10:31 - (Son Güncelleme: 23.11.2023-17:22)

İsrail ile Hamas arasında süren çatışmalara 4 günlük ateşkes nedeniyle ara verildi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, perşembe günü uygulamaya girmesi beklenen esir takası sürecine ilişkin açıklamada bulundu.

Esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakerelerin "sürekli ilerleme kaydettiğini" ifade eden Hanegbi, "Serbest bırakılma, taraflar arasındaki anlaşmanın orijinaline göre başlayacak ve bu cumadan önce olmayacak." ifadesini kullandı.

İsrail basını, söz konusu duyuruyu "gecikme" olarak değerlendirdi. İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, "Anlaşmanın uygulanmasındaki gecikme hakkında basına duyuru yapılmadan önce İsrailli esirlerin ailelerine bilgi verilmediği" belirtildi.

İlk esir grubu 23 Kasım’da teslim alınacaktı

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrail Ordu Radyosunda katıldığı programda, anlaşma kapsamında ilk İsrailli esir grubunun 23 Kasım'da teslim alınacağını söylemişti.

İsrail devlet televizyonu da Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerden ilk grubun perşembe günü saat 10.00'dan itibaren serbest bırakılacağını duyurmuştu.

Ayrıca Hamas'ın Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk da İsrail ile çatışmalara insani ara verecek uzlaşının 23 Kasım saat 10.00'da başlayacağını açıklamıştı.

Esir takası anlaşması

İsrail basını ve uluslararası basına, anlaşmanın ilk aşamasında Hamas'ın Gazze'de tutulan 50 ile 80 arasında İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakacağı bilgisi yansımıştı. Buna karşılık İsrail'in, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 150 Filistinli tutukluyu serbest bırakmasının beklendiği aktarılmıştı.

Esir takasının, Gazze'de 4 günlük ateşkes ilan edilerek gerçekleştirileceği ve anlaşma kapsamında günde yaklaşık 300 tırın Gazze'ye girişinin sağlanacağı belirtilmişti.

İsrail'e göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor. İsrail hapishanelerinde 2 binden fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

İsrail güçleri, 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 3 bin Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail Gazze

Saldırılarda 47. gün

İsrail rejimi, Gazze'yi yoğun bombardımana tabi tutarak katliamlarını sürdürdü. Gazze Şeridi'ne yapılan aralıksız saldırılar sonucu 59 kişi hayatını kaybetti. İşte 47. gündeki saldırılar:

İsrail ordusu, Cibaliye kentine hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda 33 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bir ev hedef alındı, 9 kişi saldırıda şehit oldu.

Han Yunus kentinde bulunan bir binaya hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda 10 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

Batı Şeria'da da 7 Filistinli öldürüldü. Sivillerin kullandığı Selahaddin yolu da bombalandı.

6 bin Gazzeli enkaz altında

Filistin Sağlık Bakanı Mai Al-Kaila, TRT Haber'e Gazze'deki duruma dair çarpıcı açıklamalarda bulundu:

Enkaz altında çok fazla kişi var. 6 binden fazla kişi kayıp, bunların 1800'ü çocuk. Bu sivillere karşı açılmış bir savaş. Uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve Cenevre Sözleşmesi ihlal ediliyor. Bu savaşta kaybeden insanlık olacak. Özellikle kadınlar ve çocuklar.

Şifa Hastanesi işgal altında. Bu tarihte ilk kez oluyor. Bazı hastalar tahliye edilemediler. Çünkü durumları tahliye edilmeleri için uygun değil. Şifa Hastanesi, işgalin merkezi oldu. Bunu en sert şekilde kınıyoruz. 26 hastane hizmet dışı bırakıldı. Elimizde 1200 yatak kapasiteli 9 hastane var. Ve bu hastaneler Gazze'nin güneyinde.

Şifa Hastanesi'nde anestezi, antibiyotik olmadan ameliyat yapıldı. Bu ay doğum yapacak 5 bin kadın var ve bu durum yetersizlik nedeniyle tam bir felakete dönüşecek.

İsrail Gazze

Babadan acı veda

Gazze'nın Deyr Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi morgundan cansız bedenleri teslim alınan Gazzelilerden çoğu çocuktu. Kefenlere sarılarak yan yana defnedilen minik bedenler yürekleri dağladı.

Bir babanın kızının cansız bedenini kucağına alarak "Sen benim ruhumun ruhusun canım kızım" diye gözyaşı dökmesi "Vicdanın nerede dünya" dedirtti.

Annemi bulun

İsrail'in Gazze'nin Deyr Belah kentine düzenlenen saldırıları sonrası Aksa Şehitleri Hastanesi'ne kucağında kardeşiyle birlikte getirilen kız çocuğunun, "Bana annemi bulun. 8 aylık kardeşim de kayboldu. Doyamadım onlara" diyerek ağlaması yürekleri dağladı. Gözleri dolan hastane görevlileri küçük kızı "Baban hayatta" diye teselli etmeye çalıştı.

Türk halkına teşekkür ederiz

Filistin Sağlık Bakanı Mai Al-Kaila kanserli hastaları Türkiye'ye transferi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Türk devletine ve halkına teşekkür ettiğini söyleyerek, "Türkler daima Filistinlilere destek oldular. Bunun için kalpten teşekkür ediyoruz. Bunu asla unutmayız. Türkiye'ye sahada kuracaklarıni açıkladıkları sahra hastanesi için de teşekkür ediyoruz" dedi.

Gökyüzü saldırı dumanlarıyla kaplandı

İsrail, Gazze saldırılarını ateşkes açıklamalarına rağmen 47'nci günde de sürdürdü. Gazze'nin kuzeyindeki Beit Lahia bölgesinde bulunan Kamal Advan Hastanesi önünde kefene sarılmış cansız bedenler yakınları tarafından alınmayı beklerken birkaç yüz metre ötedeki bir binayı İsrail savaş uçakları yerle bir etti. Bu korkunç manzara Siyonist İsrail rejiminin insanlıktan nasibini almadığını bir kez daha gösterdi.

Gazze’nin önemli değerleri öldürüldü

Dr. Duaa Avad: 26 Ekim'de ailesinin ziyaret etmek için görev yaptığı El Aksa Hastanesi'nden eve dönerken İsrail'in hava saldırısı sonucu şehit oldu.

Sağlıkçı Muhammed Zekeriya El Mukaid: Her gün İsrail saldırılarında yaralananların yardımına koştu. 27 Ekim'de İsrail savaş uçakları tarafından evi bombalandı. Eşi ve iki çocuğu ile birlikte şehit oldu.

Gazze'nin en büyük optik merkezi sahipleri olan 4 göz doktoru kardeşler Dr. Ömer Hurşid, Dr. Muhammed Hurşid, Dr. Said Hurşid ve Dr. Amed Hurşid: İsrail evlerini hedef aldı. 4 doktorla birlikte aileden 30 kişi şehit oldu.

Lina Sami Ebu Malik: 2 ay önce eczacılık fakültesinden mezun oldu Mesleğiyle ülkesine hizmet hayali kurarken annesiyle 23 Ekim'deki İsrail saldırısında şehit düştü.

Dr. Bassem Mehdi: Gazze halkı arasında tanınan bir isimdi. Kliniğine yapılan saldırıyla öldürüldü.

Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde mikrobiyoloji profesörü olan Muhammed Şebbir: Ömrünü bilime adayan, binlerce öğrenci yetiştirmiş Şebbir, 14 Kasım'daki İsrail bombardımanında aile üyeleriyle birlikte hayatını kaybetti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal