İnci Çayırlı Kimdir?

İnci Çayırlı hayatını kaybetti. Acı haberi açıklayan Onur Akay'ın paylaşımının ardından İnci Çayırlı'nın hayatı ve kariyeri araştırılıyor. Peki, İnci Çayırlı kaç yaşında vefat etti?

01.09.2021-09:39 - (Son Güncelleme: 01.09.2021-09:39) İnci Çayırlı Kimdir?

Türk Sanat Müziği'nin önemli değerlerden birisi olarak kabul edilen usta sanatçı İnci Çayırlı vefat etti. Sanatçı bir dönem içerisinde İstanbul Radyosu'nda da çalışma hayatında bulunmuştu. Peki, İnci Çayırlı kimdir?

İNCİ ÇAYIRLI KİMDİR?

Türk sanat müziğinin usta sanatçılarından birisi olan İnci Çayırlı hayatını kaybetti. Onur Akay acı haberi 'Türk sanat müziğinin usta ismi Devlet Sanatçısı İnci Çayırlı'yı maalesef kaybettik. Tavrı ve bilgisi ile ekol olmuş sanatçımızın mekanı cennet olsun inşallah' ifadeleri ile paylaştı. Yaşanan bu acı gelişmenin ardından Çayırlı'nın hayatı ve kariyeri merak edilip araştırılmaya başlanmış durumda. Vefat ettiğinde 86 yaşında olan ve 1935 yılında İstanbul'da dünyaya gelen İnci Çayırlı, Çamlıca Kız Lisesi'nde okumuştur.

1953 tarihinde İstanbul Belediye Konservatuarı Folklor Tatbikat Topluluğu'nda Sadi Yaver Ataman'ın asistanı olarak görev hayatına başlayan usta sanatçı Çayırlı, İstanbul Radyosu'nda da çalışan emektar, bir dönem Münir Nurettin Selçuk'un korosunda da yer almıştır.

Münir Nurettin Selçuk korosunda uzun yıllar çalışma hayatında bulunan sanatçının anıları 2015 senesinde Murat Derin tarafından 'Müziğin Güzel Günlerine Yolculuk - İnci Çayırlı'nın Anıları' ismiyle kitap olarak Pan Yayıncılık tarafından basımı yapılmıştır.

1977 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim üyeliği görevinde bulundu. 1977 - 1985 tarihleri arasında İTÜ Türk Müziği Korosu'nu yönetti. 1988 yılından itibaren İTÜ Mezunları Türk Müziği Topluluğu'nun genel sanat yönetmenliği görevini üstlendi. 1990 tarihinde Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun kurucu şefliği görevinin yürütülmesine getirildi, istifa ettiği 1995 tarihine kadar da bu görevine devam etmiştir.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda öğretim üyeliği de görevişnde bulunan İnci Çayırlı, 1990 tarihinde Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun kurucu şeflerinden birisi olmuştur. 1995 tarihinde bu görevinden ayrılan isme, Kültür Bakanlığı 1998 senesinde devlet sanatçısı unvanını vermiştir.

İNCİ ÇAYIRLI'NIN CENAZESİ NE ZAMAN DEFNEDİLECEK?

Perşembe günü Kültür ve Turizm Bakanlığı, usta sanatçı Çayırlı adına bir tören düzenleyecek. Çayırlı'nın cenazesi ise Fenerbahçe Camii'nde öğle namazından sonra kılınacak olan cenaze namazının ardından Nakkaştepe Mezarlığı'na defnedilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal