İkametgah değişikliği nasıl yapılır? Adres değişikliği yapma yolları

Yeni evlerine taşınanlar kayıtlı adres bilgilerini değiştirmek için ne yapmaları gerektiğini araştırıyorlar. İkametgah değişikliği yapılmadığı takdirde resmi işlemlerde kişi yanlış yerde oturuyor gözükür ve bu durumda işlemlerin hatalı olmasına sebebiyet verebilir. Peki ikametgah değişikliği nasıl yapılır? Adres değişikliği yapmanın yolları...

26.06.2022-17:07 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-17:07) İkametgah değişikliği nasıl yapılır? Adres değişikliği yapma yolları

İkametgah terimi, kişinin yaşadığı konut, ev ya da bölge için kullanılmaktadır. Kişinin yaşadığı yer değişirse ikamet ettiği yerin bilgilerini de değiştirmesi gerekir. Değiştirmediği takdirde ise 480 TL'lik bir para cezasına çarptırılır. Peki adres değişikliği nasıl yapılır? İşte detaylar...

İkametgah değişikliği yapmak isteyen kişiler iki farklı yol kullanabilirler. Bunlardan biri bizzat nüfus müdürlüğüne gidilerek yapılırken biri ise e-devlet üzerinden yapılabilmektedir.

Nüfus Müdürlüğü üzerinden adres değişikliği yapma

İkametgah değiştirmek için kullanılabilecek ve en çok tercih edilen yol Nüfus Müdürlüklerine başvuru yaparak değiştirme yoludur. Bu işlemi yapabilmek için kişiye ait herhangi bir fatura, abonelik ya da kira sözleşmesi ile Kaymakamlıklarda yer alan Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Adres değişikliği talebinde bulunulduktan sonra kişiye bir belge verilir. Bu belgenin yaşanılan yerdeki muhtarlığa teslim edilmesi gerekmektedir. Lakin bu işlemi yapmak yani adres değişikliğini muhtara bildirmek artık mecburi değildir. Ama yine de bu işlemin yapılması önemlidir çünkü seçim dönemlerinde daha hızlı güncellenmesine olanak tanımaktadır.

ikametgah değiştirme yolları

İnternet üzerinden adres değişikliği yapma

İkametgah değişikliği yapmanın bir başka yolu ise e-devlet üzerinden işlemi gerçekleştirmektir. E-devlet sistemi hayatımıza girdiğinden beri birçok alanda bize kolaylık sağlamaktadır.

E-devlet üzerinden Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yani NVİ hizmetleri ile adres değişikliği yapmak oldukça basittir. Bu sayede Nüfus Müdürlüğüne gitmenize de gerek kalmadan dakikalar içinde adresinizi değiştirebilirsiniz. İlk olarak bir e-devlet şifresine sahip olmalısınız. Daha sonra internetten ya da mobil uygulamadan e-devlete girerek T.C kimlik numarası ve şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme elektronik imza ile de giriş yapma imkanınız vardır.

Sisteme girdikten sonra ikametgah değişikliği için sizden istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir biçimde girmelisiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra adres değişikliğini başarılı bir şekilde gerçekleşecektir.

Adres değişikliği yaptıktan sonra 20 gün içinde bunu bildirmeniz gerekmektedir. Bildirmediğiniz takdirde 390 TL para cezasına çarptırılırsınız. Yanlış adres bildirirseniz de 782 TL ara cezası ödemeniz gerekir.

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal