İcra evden eşya alabilir mi? Ev eşyalarına haciz gelir mi? Eve haciz yada icra gelir mi? Eve haciz gelmesi kalktı mı? Ev haczinde son durum

İcralık olan vatandaşların en büyük korkusu evlerine haciz gelmesidir. Konu hakkında araştırma yapan pek çok kişi eve haciz gelip gelmeyeceğini merak etmektedir. Peki, Eve haciz gelir mi? Eve haciz olayı artık yok mu? İşte haciz hakkında merak edilenler…

24.05.2022-08:16 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-08:16) İcra evden eşya alabilir mi? Ev eşyalarına haciz gelir mi? Eve haciz yada icra gelir mi? Eve haciz gelmesi kalktı mı? Ev haczinde son durum

Günlük hayatta pek çok kişi kredilerden ya da farklı yerlerden para ya da mal almaktadır. Bu kişiler borçlarını ödeyememesi durumunda ise icralık olurlar. İcrası olan bir kişi evine haciz gelip gelmeyeceği konusunda da endişe duymaktadır. Peki, Eve haciz gelir mi? Eve haciz olayı artık yok mu? İşte haciz hakkında merak edilenler…

Eve icra / haciz gelir mi?

Bir kişinin borçlandığı ve borcunu ödeyemediği borçlarının yasal bir şekilde belgelenmesi durumunda alacaklı olan kişi yasal yollara başvurmaktadır. Borcu almak isteyen alacaklı kişinin borcunu tahsil etmesi için öncelikle borçlu kişinin bilgilendirilmesi gerekmektedir. Borçlu bulunan kişinin evine yapılan bilgilendirme sonrasında borçlu kişinin borcunu ödemesi için ya da itiraz etmesi için belirli bir süre yer almaktadır. Tebligatın gelmesi sonrasında avukat ile görüşebilir ve ödeme planı yapabilirsiniz. Ödeme planı oluşturmamanız durumunda ise eve icra gelebilmektedir.

Eve Haciz Gelir Mi

Eve haciz kalktı mı?

Birçok kişi eve gelen icraların kalktığını söylese de böyle bir durum yoktur. İcra konusunda sadece yeni düzenlemeler yapıldı. Eski icra yöntemi ile kişilerin bütün eşyaları alınmaktaydı. Bu durumun kişilerin psikolojik olarak çökmesine neden olduğu ve zor bir süreç geçirdiği görülmektedir. Yeni yapılan düzenleme ile kişilerin hayatını sürdürmesi için gerekli olan ev eşyalarına dokunulmaz. Ayrıca aynı evde yaşayan diğer kişilerin kullandığı eşyalara haciz işlemi uygulanmaz. Bunun dışında borçlu olan kişinin para ve değerli eşyalarına el konulabilir.

Örnek vermek gerekirse evde olan iki bilgisayardan biri sizin biri ailenizin ise bunlara el koyulmaz ancak size ait iki bilgisayar olması durumunda en yeni ve en fazla edene el konulabilir. Bu durum yasada şu şekilde ifade edilmektedir. İcra İflas Kanunu’nun, 6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile değişik 82. maddesinin üçüncü fıkrası;

“Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez.” hükmü yer almaktadır.

6352 Sayılı Kanun’un 16. maddesi ile aynı maddeye eklenen, “İcra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir.” hükmü eklenmektedir. Yani haczedilecek olan mallar üzerindeki yetki haciz memuruna aittir. Değerlendirme ve sonuçlandırma işlemi haciz memuru tarafından yapılır. Yani sadece alacaklının talebi icra için yeterli değildir. İcra memurunun da bu duruma kanaat getirmesi gerekmektedir. Eve haciz yani icra gelir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal