Havuç gaz yapar mı? Havuç kabızlık yapar mı? Uzman doktorlar havuç hakkındaki tüm soruları yanıtladı

Tükettiğimiz birçok sebze ve meyve yer alırken bunların insan vücudu üzerindeki etkileri de merak edilmektedir. Özellikle tüketilen besinlerin günlük hayatta nasıl bir etki yaptığı araştırılıyor. Merak edilen sebzelerden biri de havuçtur. Havucun vücut üzerindeki etkilerinin neler olduğunu Prof. Dr. Korhan Taviloğlu cevapladı. İşte uzman doktorlara sorulan sorular ve cevapları…

29.06.2022-13:38 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-13:38) Havuç gaz yapar mı? Havuç kabızlık yapar mı? Uzman doktorlar havuç hakkındaki tüm soruları yanıtladı

Özellikle kışın en çok tüketilen sebzelerden biri havuçtur. Pek çok kişinin sevdiği bu sebze bazen salatalarda, bazen yemeklerde bazen de sade bir şekilde tüketilebilen mektedir. Ancak vatandaşların akıllarına takılan birçok soru da yer almaktadır. Havuç gaz yapar mı? kabızlık yapar mı? gibi pek çok sorunu sorulurken Prof. Dr. Korhan Taviloğlu bu soruları yanıtladı. İşte uzman doktorlara sorulan sorular ve cevapları… 

Havuç kabızlık veya gaz yapar mı?

Havuç hakkında merak edilen tüm soruları uzman doktorlar yanıtladı. Sorulan soru ve cevaplar şu şekildedir:

Soru: Havuç gaz yapar mı?

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu havuç, lahana, brüksel lahanası, soğan, fasulye, mercimek, kayısı gibi besinlerin gaz yaptığını söyledi. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunan havuç lif açısından da oldukça zengindir. Bu nedenle salatalarda, yemeklerde ya da sade bir şekilde tüketilebilir.

Havuç içerisinde sodyum, protein, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, A vitamini, D vitamini, B12, B16 vitamini gibi pek çok vitamin ve mineral yer alır.

Havuç Gaz Yapar Mı

Soru: Havuç gaz yapar diyorlar doğru mu?

 Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Bu soruya Evet cevabını verirken havuç, lahana, Brüksel lahanası, soğan, fasulye, mercimek, kayısı ve kuru erik yemenin kişilerde gaz sorununa yol açabileceğini belirtti.

Soru: Havuç kabızlık yapar mı? Başka kabızlık yapan besinler nelerdir?

Dr. Tarkan Akbulut, bu soruya evet cevabını verirken, havuç, elma, muz, süt, kola, tuzlu kraker, patates, pirinç pilavı gibi besinlerin kabızlığa yol açabileceğini söyledi.

Soru: Kabız oldum, hangi besinleri yememeliyim?

Dr. Duygu Gür Ünal kişilerin kabızlık sorunu ile karşılaştığında Havuç, beyaz pilav, makarna, beyaz ekmek, hamur işleri, muz, elma, şeftali, patates gibi besinlerden uzak durması gerektiğini vurguladı.

Havuç Suyu Bebeklere Verilir Mi

Soru: 4 aylık kızıma havuç suyu verebilir miyim? Havuç kabızlık veya gaz yapar mı?

Bu soruya yanıt çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Tarkan Akbulut'tan geldi. Çocukların anne sütü alması durumunda ek gıdalara 6. aydan önce başlanmaması gerektiğini söyleyen Akbulut, çocukların mama olması durumunda ise 4. ayda havuç suyu verilebileceğini ifade etti. Havuç suyunun kabızlık yapabileceğini vurgulayan Tarkan Akbulut, bu sorun önlemek için akşamları 1-2 çay kaşığı zeytinyağı verilmesi gerektiğini ifade etti.

Soru: Bebeklere havuç ve havuç suyu ne zaman, nasıl verilir?

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzman Dr. Duygu Gür Ünal bu soru için Bebekler için havuç tüketiminin ya da haşlanmış sebze tüketiminin 4-6 aydan itibaren verilebileceğini söyledi. Haşlanan havuçları püre yaparak ya da başka sebze veri veya meyveleri ezerek çocuklarınıza verebileceğiniz ifade etti.

Not:Bu sorular kişiye özel olarak cevaplanmıştır. Bu nedenle çocuklarınıza ya da kendiniz için uygulamak istediğiniz yöntemleri öncelikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal