Yeni Havalimanı Hakkında Dikkat Çeken Detay!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini İstanbul Havalimanı / İstanbul Airport olarak belirttiği Yeni Havalimanı’nın alan adının 'com.tr'si 2.5 ay, 'com' uzantılısı ise 16 sene önce alınmış.

30.10.2018-08:51 - (Son Güncelleme: 30.10.2018-08:39)

İlk fazının açılışı dün gerçekleştirilen yeni havalimanının ismi belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni havalimanının isminin İstanbul Havalimanı olduğunu belirtti. Açılıştan önce yeni havalimanının girişine 'İstanbul Havalimanı' (İstanbul Airport) yazılı tabela asılmıştı.

Elde edilen bilgilere göre İstanbul Havalimanı’nın ismi için bir süredir yaşanan ‘domain (alan adı) kapma çılgınlığı’ da yeni bir algıya neden oldu. İstanbul Yeni Havalimanı için daha açılmadan olası hemen hemen tüm alan isimleri stoklarıbitmişti.

Şimdiye kadar gündeme gelen "İstanbul Büyük Havalimanı, Hezarfen Ahmet Çelebi, Abdülhamit Han, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Fatih Sultan Mehmet…” gibi isimlerin alan isimleri satın alınmıştı. Domain’i kayıt ettirilen adlardan biri de dün resmi tabelası ortaya çıkan “İstanbul Havalimanı / İstanbul Airport” idi.

COM.TR'Sİ 2.5 AY ÖNCEDEN TESCİLLENMİŞ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 'Site Bilgileri Sorgulama' servisine göre 'istanbulairport.com.tr' alan ismi, Türkiye üzerinden 17 Ağustos 2018 tarihinde tescillendi. 16 Ağustos 2019 tarihine kadar tescilli olan bu alan isminin kayıt ettiren kurum ise isminin gizli tutulmasından yanaydı. 

Ticari amaçlı tüzel kişiliklerin ve kuruluşların sahip olduğu 'com.tr' uzantılı alan ismi için, 'Faaliyet Belgesi', 'Ticari Sicil Belgesi', 'Ticaret Sicil Gazetesi İlanı' gibi resmi belgeler lazım. Bir diğer domain alternatifi olan 'istanbulairport.com' alan adının geçmişi ise 16 sene önceye kadar gidiyor. 2002 senesinde Hollanda üzerinden kaydedilen bu ‘domain’in tescil bitiş tarihi ise 30 Nisan 2019.

İnternetteki domain furyası sosyal medyaya yansısa da yeni havalimanı için Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) bir alt domain alternatifinin de (ataturk.dhmi.gov.tr'de olduğu gibi) bulunduğunu izah etmekte yarar var.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal