İran'da 2018 Yılında Düşen Türk Jeti İçin Rapor Açıklandı

11 Mart 2018 tarihinde meydana gelen kazada, Sharjah - İstanbul uçuşunu gerçekleştiren, TC-TRB tescilli Challenger 604 tipi iş jeti, İran'da düştü. Kazadan Başaran Holding'in sahibi Hüseyin Başaran'ın kızı Mina Başaran, arkadaşları ve 3 kişilik uçuş ekibi hayatını kaybetti. Kazanın nihai raporu açıklandı.

24.03.2020-12:43 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-12:44) İran'da 2018 Yılında Düşen Türk Jeti İçin Rapor Açıklandı

11 Mart 2018 tarihinde meydana  gelen kazada, Sharjah - İstanbul uçuşunu gerçekleştiren, TC-TRB tescilli Challenger 604 tipi iş jeti, İran'da düştü. Kazadan Başaran Holding'in sahibi Hüseyin Başaran'ın kızı Mina Başaran, arkadaşları ve 3 kişilik uçuş ekibi hayatını kaybetti. Kazaya ilişkin raporun nihai sonucu 2 yıl sonra açıklandı. 

İranlı otorite tarafından hazırlanan  rapora göre, pilotların sürat saatlerindeki değişim için yanlış reaksiyon gösterdiği açıklandı. Pilotların, uçağın tasarımında kaynaklı olan sorunları çözemediği aktarıldı. Raporda, uçuş ekibinin CRM konusundaki problemlerle birlikte anormal duruma giren uçağı kurtaramadığı belirtildi.

NE OLDU?

İstanbul'a gelmek için Suudi Arabistan'dan havalanan Başaran Holding'in sahibi Hüseyin Başaran'ın kızı Mina Başaran ve arkadaşlarını taşıyan iş jeti, Tahran Hava Trafik Kontrol Merkezi ile temas kurduktan 15 dakika sonra 36 bin feet (12 bin metre) yükseklikte uçarken tırmanmak ve 38 bin feet’e çıkmak için izin istedi. Bu sırada kaptan pilot tarafındaki sürat göstergesi ile ikinci pilot önündeki hız göstergesi farklı göstermeye başladı. Sol tarafta (kaptan pilot) hız artarken sağ tarafta ikinci pilotun önündeki gösterge azalmaya başladı.

Aradaki farkın 10 knot’ı geçmesiyle birlikte kaptan pilot hızın arttığını düşünerek tırmanışta gaz kollarını geriye çekti. Kaptan piloyun gaz kollarını geriye çekmesinden 63 saniye sonra 38 bin feet irtifada uçak süratsiz kaldı. Lövye üzerindeki ‘shaker’ olarak adlandırılan uçağın süratsiz kaldığını ikaz eden sistem devreye girdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal