Fatih Dönmez: İthalatımızda Azalma Bekliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, '(Karadeniz'de doğal gaz rezervi keşfi) Keşif ile birlikte ithalatımızda ciddi azalma bekliyoruz' dedi.

22.08.2020-14:57 - (Son Güncelleme: 22.08.2020-17:41) Fatih Dönmez: İthalatımızda Azalma Bekliyoruz

Bakan Fatih Dönmez, Karadeniz'de doğal gaz rezervi keşfini yapan Fatih gemisinin adını taşıdığı padişah olması sebebiyle, Fatih Camisi haziresinde olan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in türbesine gitti.

Bakan Dönmez, türbede bir müddet dua etmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen gün halka büyük bir müjdeli haber verdiğini hatırlatarak, Karadeniz'de doğal gaz rezervi keşfini yapan Fatih gemisinin adını taşıdığı padişahı, İstanbul’u fetheden büyük sultanın türbesini ziyaret etmek suretiyle bir defa daha anmış olduklarını dile getirdi.

Bakan Dönmez, Fatih gemisinin, ismini taşıdığı padişaha yakışır şekilde büyük bir keşif yaptığını söyleyerek, 'Biliyorsunuz, Fatih, fetheden demek. Fatih gemimiz de denizlerimizde, yer altındaki doğal kaynakları ortaya çıkarmak için adeta bir fetih harekatı yaptı. O açıdan son derece mutluyuz ve sevinçliyiz. Bizimle bu sevinci ve mutluluğu paylaşan herkese de şükranlarımızı sunuyoruz. Bu tabii sabır, inanç, azim gerektiren uzun soluklu bir iş.' şeklinde konuştu.

Daha 2 sene geçmeden 2 gemiyle dokuz derin sondajı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Dönmez, 'Bu sondajlardan birisini de keşifle sonuçlandırmış olduk. Bu anlamda baktığımızda büyük bir başarı olarak gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bu vesileyle bu çalışmaları yürüten başta Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndaki (TPAO) yöneticilerimiz olmak üzere, gemilerimizde, sismik araştırma gemilerinde çalışan tüm personeli canı yürekten kutluyorum.' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 2023 senesi hedeflerinden birisinin de dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi içine girmek olduğuna işaret ederek, şu açıklamalarda bulundu:

'O vizyonu destekleyecek en büyük gelişmelerden birisi de bizim enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak hatta sıfırlayacak adımlar atmamızdı. Bu keşif, bu vizyona giden yolda bizim en büyük araçlarımızdan birisi olacaktır. Dün Hazine ve Maliye Bakanımız da açıkladı. Cari açığın azaltılmasında hatta pozitif yöne geçmesinde en büyük katkıyı sağlayacak unsurlardan birisi. Bizim son 10 yıl ortalamasına baktığımızda petrol ve doğal gaza ödediğimiz bedel yaklaşık 40 milyar dolar civarında. Cari açığımıza baktığımızda da yıllar itibarıyla değişkenlik göstermekle birlikte, işte bu zaman zaman 40-50 milyar dolar oldu, zaman zaman 20 milyar dolara kadar düştü. Demek ki cari açığın en büyük etkenlerinden birisi bu enerji ithalatı gibi duruyor. Bu keşifle birlikte de ithalatımızda ciddi bir azalma bekliyoruz.'

Keşif yapılan alanın potansiyel olarak çok fazla ümit verici olduğuna dikkat çeken Bakan Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

'Bu şu anda bizim ilk keşfimiz. Yaklaşık 250 kilometrekarelik bir alana denk geliyor. Biz yaklaşık 14 ay önce bu sismik araştırmalara başladığımızda 2 bin kilometrekarelik bir alanın sismik araştırmasını yaptık, adeta oranın röntgen filmini çektik. Şimdi önümüzde 6 bin kilometrekarelik yeni bir alanda daha var. Uzmanlarımızın değerlendirmesi benzer yapıların, benzer formasyonun orada da önümüze çıkabileceği yönünde. Biz arkadaşlarımıza güveniyoruz. İnşallah süratli bir planlamayla hem bu 6 bin kilometrekarelik alanın yeni sismik verilerinin elde edilmesinde dönük çalışmaları hızlıca başlatacağız hem de şu anda keşifle sonuçlanan bu 250 kilometrekarelik alanda yeni tespit kuyuları açmak suretiyle oradaki rezervin sınırlarını tespit etmiş olacağız.'

Fatih Dönmez, keşfedilen gazın sahile yani Batı Karadeniz’deki kıyılara getirmek için boru hatlarının planlanmasının ve projelendirmesinin de hızla gerçekleştirileceğini ifade ederek, 'Bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımız dün 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu gazı vatandaşımız ile buluşturmak gibi bir hedef de koydu. Şimdi tüm ekibimiz bu hedefi gerçekleştirmek için de yoğun bir çaba içerisinde.' dedi.

Mega projelerin de bir yandan sürdüğünü hatırlatan Bakan Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

'Daha birkaç gün önce bin megavatlık yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı 'Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)' adını verdiğimiz, güneş santrali, güneş panelleri üreten ve dünyada tek çatı altındaki en büyük tesis olan fabrikanın, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılışını yaptık. Aynı anda da Konya Karapınar’da, bu üretilen panellerin montajının yapılacağı, dünyanın büyüklük açısından sayılı güneş santralinin de ilk montajları da başlamış oldu. 2023 yılında bir başka hayalimiz gerçekleşmiş olacak. Türkiye ilk defa kendi nükleer güç santralinin ilk ünitesini işletmeye almayı hedefliyoruz. Orada da çalışmaları yakinen takip ediyoruz. 2023’te ilk üniteyi devreye almış olacağız.'

Bakan Dönmez, Türkiye’de son 18 senede AK Parti hükümetleri aracılığyla doğal gaz iletim ve dağıtım alt yapısının iyileştirilmesi bakımından kritik işler yapıldığını kaydetti.

2002’li senelerde yalnızca beş büyük ilde ve 50 ilçede doğal gaz kullanıldığını hatırlatan Bakan Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

'Bugün 81 ilin tamamında yaklaşık 570 yerleşim biriminde, il, ilçe, belde anlamında söylüyorum, doğal gaz kullanır hale geldik. 60-65 milyon vatandaşımız doğal gaza erişmiş durumda. Bugüne kadar bunun yüzde 1’lik dilimini kendi kaynaklarımızdan üretiyorduk. Bu keşif ile birlikte üretim imkanımız ve potansiyelimiz kendi kaynaklarımızda artmış olacak. Yıllık üretim planlamalarını arkadaşlar yaptığı için ilk etapta rakamları söylemek doğru olmaz ama önümüzdeki aylarda kendi tüketimimizin ne kadarının bu sahadan yıllık olarak karşılanacağını görüp kamuoyu ve sektörle paylaşacağız.'     

Fatih Dönmez, Türkiye’nin hem elektrik hem de doğal gazda enerji ticaret üssü olması hususunda bir takım hedeflerin olduğunu belirterek, 'Serbest piyasa içerisinde bu ürünlerin alınıp satılabileceği bir merkez, ticaret üssü olmasıyla ilgili hedeflerimiz vardı. Orada da gayet iyi noktadayız. Elektrikte artık günlük toptan alış satışı yapılan bir piyasa çalışıyor.' şeklinde konuştu.

Geçen 1,5 sene önce de doğal gaz pazarını alınıp satılır duruma getirdiklerini anımsatan Bakan Dönmez, 'Gerek kendi kaynaklarımızdan ürettiğimiz gerekse ithalat yoluyla elde edilen doğal gazı rekabete açıp ulusal ve uluslararası oyuncuların burada rekabet edeceği, günün sonunda başta vatandaşımız olmak üzere çok daha ekonomik fiyatlarla bu ürünü kullanabileceği bir altyapıyı oluşturmuş oluyoruz.' diye konuştu.

Bakan Dönmez, Türkiye’yi bilhassa Güneydoğu Avrupa'da yapılacak doğal gaz ve elektrik ticaretinin de merkez üssü durumuna getirmeyi hedeflediklerinin altını çizerek, ifadelerine şu sözlerle devam etti:

'Türkiye’ye sadece Rusya’dan değil, İran’dan ve Azerbaycan’dan doğal gaz geliyor. Irak’a kadar hattımızı götürdük, belki oradan keşifler olursa gelme imkanı var, kendi kaynağımızı bulduk. 4 tane LNG terminalimiz var. Birçok LNG’yi Türkiye’ye getirebiliyoruz. Belki Doğu Akdeniz’de keşif olacak. Bu kadar gazın geldiği bir yerde rekabetin olmaması mümkün değil. Rekabet de her zaman için tüketicinin lehine yarar. Vatandaşlarımızı şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; malın bol olduğu yerde fiyatların düşmesinin kaçınılmaz. Her halükarda kendi üreteceğimiz gazın ithal edeceğimiz gaza göre daha ekonomik olacağını bugünden söyleyebiliriz. Vatandaşlarımız o konuda müsterih olsunlar.'

Fatih Sultan Mehmet Han’ı rahmetle hatırladığını belirten Bakan Fatih Dönmez, Fatih gemisini 29 Mayıs tarihinde, İstanbul’un fethinin 567. sene dönümünde uğurladıklarını, 2-3 ay içinde keşfin yapılmasından memnun olduğunu dile getirdi.

Bakan Fatih Dönmez’in açıklamasının akabinden vatandaşlar, Bakan Dönmez’e Karadeniz'de doğal gaz rezervi keşfi için teşekkürlerini dile getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal