Gine'de Darbe Oldu! Cumhurbaşkanı Alpha Conde Gözaltına Alındı

Gine'de Cumhurbaşkanlığı sarayının civarında silah sesleri duyuldu. Fransız Jeune Afrique dergisi olayla ilgili olarak darbe girişimi olduğunu ve Özel Kuvvetler Birlikleri'nin yaptığı yönünde iddiada bulundu.

05.09.2021-17:15 - (Son Güncelleme: 05.09.2021-17:50) Gine'de Darbe Oldu! Cumhurbaşkanı Alpha Conde Gözaltına Alındı

ülkeden ulaşan en son bilgilere göre Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde gözaltına alındı.

Yerel basında ise, ülkenin başkenti Konakri'de cumhurbaşkanlığı sarayı Sekoutoureya ve idari binaların yer aldığı Kaloum'dan yerel saat ile 08.00'de otomatik silah sesleri yükseldi.

FRANSIZLAR OLAYI DARBE OLARAK NİTELENDİRDİ

Fransız Jeune Afrique dergisi olaya ilişkin olarak darbe girişimi iddiasına bulunarak, Özel Kuvvetler Birlikleri'nin gerçekleştirdiğini söyledi. GFS'nin başında bulunan Albay Mamady Doumbouya ise belli bir süre için birliğinin Savunma Bakanlığından ayrılıp bağımsız olmasını söyledi.

CONDE 3. KEZ CUMHURBAŞKANI SEÇİLMİŞTİ

Doumbouya, Fransız Yabancı Lejyonunda belli bir zaman bulundurmasının ardından, 2018 yılında GFS'ye getirilmişti.

19 Temmuz 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Alpha Conde'ye darbe girişimi olmuş ve evine roketli saldırı düzenlemişlerdi.

18 Ekim 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Conde,  %59,49 oy alıp 3'üncü kez cumhurbaşkanı seçildi.

ÜLKEDE ÜÇÜNCÜ DÖNEM ADAYLIK TARTIŞMASI

Gine, 1958 yılında bağımsızlık kazanmıştı. Bağımsızlığını kazanmasından bugüne kadar, ülkede ilk demokratik güç değişimi olmuş ve 2020 yılının Aralık ayında 5 yıllık göreve seçilen Conde, 2015 yılında tekrar cumhurbaşkanı olmuştu.

Ülkede, cumhurbaşkanı üst üste en fazla iki dönem görev yapabiliyor. Conde’nin ise ikinci dönemi 2020 Aralık’ta sona erdi. 83 yaşında olan Conde’nin üçüncü dönemde aday olabilmesi için  gerekli anayasa değişikliği referandumu ise 22 Mart 2020 tarihinde gerçekleşmişti.

CONDE GÖZALTINA ALINDI

Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin askeri darbeyle devrildiği iddiası var. Yerel basında yer alan görüntülerde, Özel Kuvvetler Birliklerinin başında bulunan Albay Mamady Doumbouya ve Cumhurbaşkanı Conde yer alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal