Gebelik yardım ödeneği ne kadar? Gebelik yardımı nereden alınır? Şartlı gebelik yardımı kimlere verilir? Şartlı gebelik yardım başvurusu ve başvuru sorgulama

Devletin, vatandaşlara yönelik başlattığı destek çalışmalarında gebelik yardımı ödeneği ve başvurusuyla ilgili çok sayıda soru yer alıyor.Gebelik yardım desteğine başvurmak isteyenler başvuru şartlarının yanı sıra, başvuruların nereye yapılacağını ve ödemelerin nasıl alınacağını sorguluyorlar. Bu yazımızda ise gebelik ödeneği ile ilgili tüm sürecin detaylarını hazırladık. İşte, Gebelik yardım şartları, başvurusu ve başvuru sorgulama..

06.06.2022-11:47 - (Son Güncelleme: 06.06.2022-11:47) Gebelik yardım ödeneği ne kadar? Gebelik yardımı nereden alınır? Şartlı gebelik yardımı kimlere verilir? Şartlı gebelik yardım başvurusu ve başvuru sorgulama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başlatılan destek projeleri kapsamında Sağlık Bakanlığı ile yapılan ortak çalışmada hamile kadınlara başvuru yapmaları halinde 'Gebelik Yardımı' adı altında bir ödenek sunuyor. Annenin gebelik süreci boyunca sağlık kontrollerini aksatmadan yapabilmesi adına sağlanan bu yardım özellikle dar gelirli ve geliri olmayan kadınlara veriliyor.

Gebelik yardımı adı altında verilen ödenek hem anne sağlığı için hem de bebek sağlığı için oldukça fazla önem taşıyor. Çünkü anne, gebelik sürecinde sağlık kontrollerini hiç bir zaman aksatmamalı ve bebeğinin sağlık durumunu sürekli kontrol ettirmelidir.

Gebelik yardım ödeneği, belirlenen şartları taşıyan annelere verilmektedir. Bu kapsamda Gebelik yardımı ödeneği ne kadar? Gebelik yardımı nereden, nasıl alınır? gibi çok sayıda sorunun yanıtını yazımızın detaylarında sizler için derledik. Merak ettiğiniz herşeye ve aynı zamanda başvuru sürecinin nasıl işlediği bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Gebelik yardım ödeneği ne kadar

Gebelik yardımı nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak çalışması olarak ortaya çıkan gebelik yardımı, annenin hamilelik sürecinin başından lohusalık döneminin bitmesine kadar verilen bir yardım türüdür. Bu ödenek sayesinde hem anne hem de bebek sağlıklı bir süreç geçirmektedir.

Sağlıklı hamilelik geçirmek isteyen anne, gebeliği boyunca sağlık kontrollerini aldığı bu yardım sayesinde sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırır ve bebeğinin gelişiminden doğumuna kadar pek çok durumu hakkında bilgi sahibi olur. Gebelik yardımı için bakanlık tarafından belirlenen günlerde annenin sağlık kontrollerini mutlaka yaptırması gerekir.

Gebelik yardımı nereden, nasıl alınır?

Annenin gebelik yardımı alabilmesi için yaptığı başvurunun sonuçlanması gerekir. Başvuru sonucunun ardından anne, gebelik yardımı adı altında ödenen ödenekten 9 ay boyunca faydalanabilirler. Gebelik yardım parası annenin PTT'de bulunan hesabına yatmaktadır.

2022 yılı için gebelik yardım parası 45 TL olarak hesaplanmıştır. Bu yardımı alabilmek için annenin düzenli bir şekilde sağlık kuruluşlarında kontrollerini gerçekleştirmesi gereklidir. Doğum sonrasında lohusalık dönemine giren anneye sağlık kontrolünü yaptırması için ayrıca 45 TL verilir. Aynı zamanda hastanede doğum yapan annelere bir kereye mahsus olmak üzere şartlı doğum parası ödenir. Bu ödeneğin miktarı ise 100 TL’dir.

Gebelik yardım ödeneği ne kadar

Şartlı gebelik yardım parası kimlere verilir?

Şartlı gebelik yardım parasının başvuru şartları; ise yardıma muhtaç olan yoksul olan annelere verilir. Annenin veya eşinin sigortalı olarak bir işinin olmaması, hamilelik süreci boyunca yardım için başvurmamış olması, yapılan başvurunun sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfınca onaydan geçmiş olması, sağlık bakanlığının belirlediği günlerde annenin sağlık kontrollerine düzenli olarak gitmesi, hanede başka bir sigortalı bir çalışanın olmaması, anne ve babanın üzerine kayıtlı olan herhangi bir gayrimenkul bulunmamasıdır.

Şartlı gebelik yardımı başvurusu yapacak olan kişiler ilk olarak bulundukları yerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gitmeleri gerekir. Burada başvuru formu doldurulduktan sonra form, kuruma teslim edilir.

Gebeli yardım parasının ödenekleri başlatıldıktan sonra şayet, annenin muhtaçlık durumu ortadan kalkarsa, anne sağlık kontrollerine düzenli olarak gitmezse, annede sağlık güvencesi olduğu fark edilirse, bütünleşik bilgi sistemi içerisine doğum takibinin girildiği durumda gebelik başlangıç tarihi üstünden 3 ay geçmiş olması halinde, yine bütünleşik bilgi sistemi içerisinde doğum takibinin girilmemiş olduğu ve aynı zamanda da gebelik başlangıç tarihi üstünden 52 hafta geçmiş olması halinde şartlı gebelik yardımı otomatik olarak kesilir.

Şartlı gebelik yardım başvurusu ve başvuru sorgulama

Gebelik parasına başvuru yapan anneler, naşvurularının incelenme durumlarını ve sonuçlarını öğrenebilmek için 'https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama' linkini kullanabilirler. Bu linke tıkladıktan sonra gerekli bilgilerin girilmesi halinde başvuru durumunuzu sorgulayabilirsiniz.

Hamilelik yardımı e-Devlet'ten yapılır mı?

Hamilelik yardım başvurusu e-Devlet sistemi üzerinden maalesef gerçekleştirilemiyor. Bu başvuru sadece sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılıyor.

Başvuru yapmadan önce anne yanında bazı belgeleri götürmesi gerekiyor. Bu belgeler ise sırasıyla şöyle:

* Kimlik fotokopisi,

* İkametgah belgesi,

* Kira sözleşmesi,

* Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

* Muhtardan alınan fakirlik belgesi,

* SGK dan alınan işsizlik belgesi,

* Yeni doğum yapan annelerin bebeğinin kimlik kartı

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal