Altında beklenen zirve erken geldi: Ons ve gram altın yıl sonu seviyesine Mayıs’ta ulaştı

Altında fiyatlar, uzmanların 2024 yılı sonunda ulaşmasını öngördüğü seviyeye geldi. Ons altın 2413 dolar, gram altın ise 2501 lira seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor.

21.05.2024-10:12 - (Son Güncelleme: 21.05.2024-17:27) Altında beklenen zirve erken geldi: Ons ve gram altın yıl sonu seviyesine Mayıs’ta ulaştı

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl parasal gevşemeye başlayacağı beklentilerine, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesiyle artan jeopolitik gerilim de eklenince, Altın fiyatları tarihi zirvesini gördü. Ancak, doların gücünü korumasıyla altın fiyatları bir miktar geriledi. Ons altın, yüzde 0,47 düşüşle 2.413 dolar civarında işlem gördü. Gram ve çeyrek altın fiyatları, hem ons altın hem de Dolar/TL kurundan etkilendi. Gram altın, 2.501 Türk Lirası civarında seyrederken, çeyrek altın 4.087 Türk Lirası seviyesinde alıcı buldu. 

Döviz yatay seyrini koruyor

Döviz kurları, artan yabancı ilgisinin etkisiyle yatay seyrini koruyor. Dolar/TL, bugün 32,22 bandında işlem görürken, Euro/TL 35,03 civarında alıcı buldu. Nisan ayında dolar karşısında sınırlı kazanç elde eden Dolar/TL, mayıs ayında yatay bir seyir izlemeye devam ediyor.

Altında beklenen zirve erken geldi: Ons ve gram altın yıl sonu seviyesine Mayıs’ta ulaştı

Bakan Şimşek’ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, "Piyasadan döviz almasak, 30'un altına düşebilirdi. Lirada değer kaybı için bir sebep yok" dedi. Öncü verilere göre, Merkez Bankası'nın (TCMB) yerel seçimlerden bu yana 51 milyar dolara ulaşan rekor hızda rezerv birikimi yaptığı görülüyor. TCMB'nin swap hariç net rezervi geçen hafta 9.5 milyar dolar artarak, eksi 14.1 milyar dolar seviyesine yükseldi. Şimşek, TL'ye ilginin yüksek olduğunu ve TCMB'nin "tarihte eşi benzeri görülmemiş dozda ve hızda" rezerv birikimi yaptığını söyledi. Ayrıca, swap kısıtlarının uzun vadeyi özendirecek şekilde azaltılabileceği mesajını da verdi.

Bu haftanın önemli gündem maddesi, Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararı olacak. Beklentiler, politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağı yönünde. HSBC, yayımladığı raporda, "Türkiye'ye ilişkin yatırımcı duyarlılığı geçtiğimiz birkaç yıl öncesine kıyasla daha olumlu" dedi ve TCMB'den faiz değişikliği beklemediklerini belirtti.

Gümüş fiyatları da arttı

Altın fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak, gümüş fiyatlarında da artış görüldü. Spot gümüş fiyatları yüzde 2.5 artışla 32.28 dolara ulaşarak, küresel piyasada 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Nisandan bu yana bakır, alüminyum, çinko ve kurşun gibi temel endüstriyel metal fiyatlarının arz kesintilerine yönelik endişelerle artması, spekülatörlerin gümüşe yönelmesine neden oldu.

Dünyada neler oluyor?

ABD enflasyonunda yaşanan soğumaya rağmen, Fed yetkilileri temkinli açıklamalar yapmaya devam ediyor. Fed Başkan Yardımcısı Michael Barr, kısıtlayıcı politikanın etkinliğini değerlendirmek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı. Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson ise enflasyonun faiz oranlarının düşürülmesini gerektirecek kadar hızlı soğumadığını belirtti. Ortadoğu'daki siyasi belirsizliklerden kaynaklı güvenli liman talebi, altın fiyatlarındaki kayıpları sınırladı.

Çin ve Rusya'nın ABD dolarına bağımlılığını azaltmayı amaçlayan güçlü merkez bankası alımları da devam ediyor. IMF verilerine göre, Rusya Federasyonu nisan ayında altın varlıklarını 3,11 ton artırarak 2.336 tona çıkardı. Çin ise mart ayında rezervini 4,98 ton artırarak 2.263 tona yükseltti.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal