Finlandiya Avrupa Birliğine üye mi, ne zaman üye oldu? Finlandiya nüfusu ve haritadaki yeri

Bugün gerçekleştirilen NATO zirvesi ardından İsveç'te yer alan Sosyal Demokrat Parti İsveç'in NATO üyeliğine başvurması yönünde karar aldı. İsveç ve Finlandiya’nın Çarşamba gününe kadar NATO'ya üyelik başvurusunda bulunması kararı çıktı. Finlandiya’nın NATO üyesi olup olmadığı merak edilmektedir. İşte konu hakkındaki tüm detaylar..

29.06.2022-01:14 - (Son Güncelleme: 29.06.2022-01:14) Finlandiya Avrupa Birliğine üye mi, ne zaman üye oldu? Finlandiya nüfusu ve haritadaki yeri

İsveç'te yer alan Sosyal Demokrat Parti'nin gerçekleştirdiği toplantı sonrasında ülkenin NATO'ya üye olması kararına varıldı Parti'den gelen açıklamada, "15 Mayıs'taki parti toplantısından çıkan karara göre, NATO üyeliğine başvuru yapılmasını destekliyoruz." denildi. Ülkenin Başbakanı Magdalena Andersson ise bunun güvenlik için en doğru karar olduğunun altını çizdi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’n ise bunun bir tarihi karar olduğunu vurguladı. Linde, "Bugün, İsveç Sosyal Demokrat Partisi, NATO savunma ittifakına üyelik başvurusuna 'evet' diyerek, tarihi bir karar aldı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bir bütün olarak İsveç ve Avrupa'nın güvenlik durumunu kötüleştirdi." ifadelerini kullandı. Önümüzdeki Pazartesi günü İsveç parlamentosu tarafından bu kararın tartışılması daha sonra İsveç ve Finlandiya’nın birlikte en geç Çarşamba gününe kadar başvuruda bulunabilecek belirtildi.

Finlandiya NATO üyesi oluyor

NATO üyesi ülkeler arasına Finlandiya'nın da katılacağı açıklandı. Finlandiya cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak basın toplantısı ile Dış ve Güvenlik Politikaları Bakanlık Komitesinin, NATO üyeliği için onay verdiğini açıkladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO’ya üye olmasına sıcak bakmadığı söylenirken Cumhurbaşkanı Niinistö, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca düzenlenen basın toplantısında Finlandiya Cumhurbaşkanı Türkiye'nin Finlandiya için olumsuz düşünceleri olması karşısında şaşırdığını ifade ederek, "Şimdi çok net bir cevaba ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gündeme getirdiği sorunlar hakkında yeni bir görüşmeye hazırım." şeklinde konuştu.

Finlandiya NATO Üyesi Mi

NATO ülkeleri bir yenisi daha ekleniyor

Finlandiya için çıkan NATO üyeliği başvurusunun Dış ve Güvenlik Politikaları Bakanlık Komitesi tarafından onaylandığı ifade edildi. Finlandiya için yeni bir dönem olduğunu ifade eden Niinistö, bu durum için “tarihi bir gün” ifadelerini kullandı. Ülkenin Başbakanı Marin ise alınan bu kararın ülke güvenliği için oldukça önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi. Finlandiya için çıkan NATO kararının yarın parlamento tarafından onaylanması bekleniyor.

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması durumunda neler olur?

Rusya ve Ukrayna Savaşı'ndan sonra bölgede yer alan ülkelerden biri de Finlandiya’dır. Finlandiya'nın NATO üyesi olması durumunda"Demirperde"ye katkısı olabileceği söyleniyor.

NATO'nun genişlemesine karşı çıkan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna'ya savaş açmasındaki en büyük nedenin NATO'ya katılacak olması olarak gösterildi.

Finlandiya'nın NATO üyesi olması durumunda Rusya'nın genişlemesinin de önüne geçilebileceği düşünülmektedir. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in ülkenin güvenliği için bir an önce NATO üyeliğine başvurulması gerektiğini savunmaktadır.

İsveç Ve Fİnlandiya NATO Üyesi Oluyor

Rusya ile uzun bir kara sınırı bulunan Finlandiya'nın halihazırdaki Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yaklaşık %2lik bir kısmının savunma alanına harcandığı söylenmektedir. Finlandiya ordusunda yer alan 23bin 800 etkin ve 216 bin yedek personel bulunmaktadır. İskandinav ülkesi olan Finlandiya'nın yılda 20000 asker yetiştirdiği bilinmektedir.

Bununla birlikte Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının %1.4’ünü avunma için harcayan İsveç'in de Finlandiya gibi NATO üyesi olması konusunda aynı yolun izlenmesi gerektiği söylenmektedir. Bununla birlikte Madrid'de düzenlenen NATO zirvesine Finlandiya'nın ve İsveç’in ittifak olarak katılabileceği söyleniyor.

Bununla birlikte en önemli nokta ise Rusya'nın bu ülkelerin NATO'ya katılması durumunda askeri ve siyasi sonuçlarının da olabileceği vurgulanmıştır.

Bu ülkelerin NATO’ya üye olması durumunda Demirperde’ye katkı sağlayabileceği ülkeyi soğuk Savaşı sürükleyebileceği de söylenmektedir.

Bazı uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda bu adamın yanlış bir adım olduğunu da düşünülmektedir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal