Esed Milisleri Mezarlıkları Yıkıyor

Beşşar Esed rejimi güçleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içerisinde bulunan Batı Halep'te 9 yıl aradan sonra muhaliflerden ele geçirdikleri ve nüfusu zorla göç ettikleri yerleşimlerde sivil mezarlıklarını bile imha ediyor.

18.02.2020-12:34 - (Son Güncelleme: 18.02.2020-13:43) Esed Milisleri Mezarlıkları Yıkıyor

Esed ordusunun milis gücü olarak bilinen "Şebbiha" ve rejim askerleri, Halep'in batı kırsalında dün ele geçirdikleri Heyyan ilçesinde mezar taşlarına yaptıklarını görüntüleyerek sosyal medyada paylaştı.

Paylaşımlarda, Şebbihalar ve askerlerin ellerindeki aletlerle mezar taşlarına verdikleri zarar görüldü.

Şebbihalar, 9 Şubat tarihinde de İdlib'de yer alan 15 bin nüfuslu Han es Sübl köyünde sivillere ait bir mezarlığı imha etmişti.

Rejim güçlerinin ele geçirdiği yerlerde sivil nüfus yok. Zira yoğun hava saldırılarından kaçanlardan geri kalanlar da rejim güçlerinin kendilerini de öldüreceği korkusuyla evlerini terk etmek durumunda kalıyor.

Batı Halep kırsalında, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içerisinde bulunan Heyyan ilçesi, 9 yıl önce muhalifler tarafından rejimden alınmıştı.

ASTANA ANLAŞMALARI VE SOÇİ MÜTABAKATINA UYMADILAR

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, hemen hemen iç savaşın başından şimdiye kadar muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi olma özelliğinde sahip. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezini, 2015'te muhalifler ele geçirdi. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu şehirlerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Fakat rejimin ve İran'in desteklediği teröristler bu anlaşmaya uymayarak, ateşkes ilanıyla vaziyetin korunmasının kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünün kontrolünü, Rusya'nın hava desteği yardımlarıyla ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.

Soçi mutabakatından şimdiye kadar rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil hayatını kaybetti. Ocak 2019'dan şu ana kadar ise topraklarından edilip Suriye-Türkiye hududu yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 794 bini buldu.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal