Emekli maaşında iyileştirme için iki formül geliyor: Ek zam ve en düşük emekli maaşı için senaryolar ortaya çıktı

Milyonlarca emeklinin maaşlarına yapılacak zamla ilgili olarak gözler Kabine Toplantısı’na çevrildi. Memur ve emeklilere yüzde 49,25 oranında zam gelirken SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise bütçe sonuna kadar zorlanacak ve ek zam ile en düşük emekli maaşı konusunda yeni bir çözüm aranacak. İşte olası senaryolar…

08.01.2024-10:24 - (Son Güncelleme: 08.01.2024-17:47) Emekli maaşında iyileştirme için iki formül geliyor: Ek zam ve en düşük emekli maaşı için senaryolar ortaya çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Aralık ayı enflasyon rakamlarının belli olmasıyla beraber memur ve emeklilerin maaş zamları, refah payı haricinde belli oldu. Buna göre emeklilerin kök maaş zammı yüzde 37,57 olarak hesaplanırken memur ve memur emeklilerine ise yüzde 49,25 oranında iyileştirme yapılacak. Ancak SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı her an değişebilir.

Bu hafta yapılacak Kabine Toplantısı’nın ana Gündem maddelerinden birisi emekli maaşında yapılacak ek zam ve en düşük emekli maaşının iyileştirilmesi olacak. SSK, Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklileri arasında toplu sözleşme nedeniyle 11-12 puanlık bir zam farkı oluştu. SSK ve Bağ-Kur'lular için refah payı başta olmak üzere seyyanen zam ve kademli zam formülleri masaya geldi.

2 bakanlık ortaklaşa çalışıyor

Son açıklanan enflasyon rakamlarının ardından memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri arasında oluşan zam farkı yüzde 11-12 civarına ulaştı.

Konu hakkında çalışmalarını sürdüren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaya çıkan düzenleme teklifini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunması bekleniyor. Son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olacak.

Emekli Maaşı zam

Emekli kök maaşına ne kadar zam gelir 2024?

Son 2 hafta ekonomi açısından oldukça yoğun geçti. İlk olarak asgari ücrete yüzde 49,11 zam yapıldı. Net olarak 17 bin 2 TL olan asgari ücret, 570 doların üzerine yükselerek döviz bazlı tüm zamanların rekorunu kırdı.

SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı ile asgari ücret ve memur zammı arasında yaklaşık yüzde 11-12'lik bir zam farkı göze çarpıyor. Bu zam farkının giderilmesi konusunda çalışma yapılıyor.

Gözler Kabine Toplantısı’nda

2024 yılının ilk Kabine Toplantısı’nda emekli maaşında yapılacak iyileştirmeler masaya yatırılacak. Kabine Toplantısı gündeminde şu konuların yer alması bekleniyor:

En düşük emekli maaşı için tutar belirlenecek

Refah payı, seyyanen zam ve kademeli zam değerlendirilecek

Maaş artışları için düşük gelir grubunu gözetilerek yapılacak

Maaş artışlarının bütçe disiplini ve ücret artışı-enflasyon artışı döngüsüne etkisi masaya yatırılacak

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Geçtiğimiz yıl genelinde yüzde 114 zamlanan emekli maaşının yeni yılda 10 bin liranın üzerine çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Konu hakkında hazırlanacak kanun teklifinin Meclis’e sunulmasının ardından en düşük emekli maaşının 11-11 bin 500 TL seviyelerine çıkarılması bekleniyor.

Öte yandan kök maaş ve refah payı için de düzenlemeler gelecek. Zamlı emekli maaşları hesaplanırken, önce kök maaşa zam oranı uygulanıyor ardından yaklaşık yüzde 4'lük bir ek ödeme ilave ediliyor. Refah payı ve yüzde 50 zam sonrasında en düşük emekli maaşı 11 bin TL olacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal