Yazlık Ekim Yapılabilecek 21 Şehirde Tohumun Yüzde 75'i Hibe Olarak Verilecek

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yaz dönemi ekimlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan bütün işlenebilir arazilerde ekiliş için 'Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı'nı başlattıklarını duyurdu.

06.04.2020-11:47 - (Son Güncelleme: 06.04.2020-11:31) Yazlık Ekim Yapılabilecek 21 Şehirde Tohumun Yüzde 75'i Hibe Olarak Verilecek

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yaz dönemi ekimlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan bütün işlenebilir arazilerde ekiliş için 'Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı'nı başlattıklarını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yazılı açıklamasında, covid-19 salgını sebebiyle bitkisel üretimin sürekliliği ile gıda arz güvencesini temin etmenin oldukça önem taşıdığını belirtildi.

Bu amaçla yapılan faaliyetlere işaret eden Bakan Pakdemirli, şu açıklamalarda bulundu:

"Yaz dönemi ekilişlerinde kesinti yaşanmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş için 'Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı' başlattık. Bu projeyle ülkemiz için, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolayısıyla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz. Program doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgileri toplandı. Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75'ini hibe ediyoruz. Yüzde 25'i ise çiftçi katkısıyla karşılanacak."

TOHUM DAĞITIMI BAŞLADI

Pakdemirli, mevsim itibariyle ilk etapta tohumların üreticilere dağıtımına başlandığı bilgisini paylaşarak, ekimi yapılacak ürünlerin buğday, kuru fasulye, arpa, mercimek, ayçiçeği, mısır ve çeltik olarak belirlendiğini belirtti.

Ekimi yapılacak tohumların sertifikalı ve miktarının 6 bin 700 ton olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli, projede 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacağını ve ilk etapta ekilişleri yapılan ve hasadı yapılacak ürünlerin toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağını açıkladı.

Bakan Pakdemirli, proje sonucunda sağlanacak bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin de neredeysek 20 milyon TL olduğunu aktardı.

Proje kapsamında Adıyaman, Çanakkale, Afyonkarahisar, Ağrı, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Kırıkkale, Aksaray, Yozgat, Kars, Kayseri, Konya, Muş, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tokat ve Uşak yer alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal