Türkiye En Fazla Doğal Gaz Rezervine Sahip 32'inci Ülke

Tarihi doğal gaz keşfinin ardından Türkiye, en fazla doğal gaz rezervine sahip ülkeler arasında 32'inci sıraya yerleşti.

21.08.2020-19:11 - (Son Güncelleme: 21.08.2020-19:11) Türkiye En Fazla Doğal Gaz Rezervine Sahip 32'inci Ülke

Türkiye, Karadeniz'de tarihinin en büyük doğal gaz rezervini keşfetti. 320 milyar metreküplük rezervin ekonomik değeri henüz tam olarak hesaplanamamışken Rusya'dan ithal edilen gazın yaklaşık spot fiyatı göz önünde bulundurulduğunda rezervin ekonomik büyüklüğünün 60 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Uzmanlar gazın çıkarılma şartları, ekipman kiralama veya satın alma gibi konuların altını çizerken Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) verilerine göre Türkiye bugünkü rezerv de hesapa katıldığında dünyada en fazla doğal gaz rezervine sahip ülkeler sıralamasında 32'inci sırada.

ASLAN PAYI RUSLARIN

Türkiye'nin boru hatlarına karşılık büyük rakamlarla yüksek maliyetli doğal gaz ithal ettiği Rusya, dünyada en fazla doğal gaza sahip ülke. Listede Rusya'yı İran ve Katar takip ediyor. Türkiye bugünkü keşfini açıklamasıyla birlikte dünyada en çok doğal gaza sahip 32 ülke arasında kendine yer buldu.

TÜRKİYE TARİHİNDE REKOR

Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını yapan Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi buldu.

Bu sayı, Türkiye'nin yıllık tutarı yaklaşık 12 milyar dolar seviyesine kadar düşen doğal gaz ithalatını ciddi miktarda önleyebilecek miktarda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" diyerek duyurduğu Fatih sondaj gemisinin Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi, ülkenin son zamanlarda denizlerde yoğun bir şekilde yürüttüğü sismik arama ve sondaj çalışmalarının en önemli kazanımı oldu.

Türkiye'nin Karadeniz'deki bulunan ekonomik bölgesinde, yaklaşık 170 kilometre açıkta düzenlediği ve ülkenin doğal gaz ithalatının önemli bir kısmını karşılayabilecek bu keşif, bundan sonra denizlerde yürütülecek arama ve üretim faaliyetleri noktasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor.

Bu denli yüksek miktarda doğal gaz keşfinin uluslararası şirketlerin Karadeniz'e olan ilgisini artırması beklenirken, bölgedeki ekonomik ve politik havayı dönüştürebileceği kaydedildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal