TürkAkım'dan Avrupa'ya Yılın İlk Çeyreğinde 1,3 Milyar Metreküp Gaz Taşındı

TürkAkım doğal gaz boru hattının Avrupa'ya giden ağından Bulgaristan'a mart ayında 428 milyon metreküp gaz iletildi.

03.04.2020-12:25 - (Son Güncelleme: 03.04.2020-12:23) TürkAkım'dan Avrupa'ya Yılın İlk Çeyreğinde 1,3 Milyar Metreküp Gaz Taşındı

TürkAkım doğal gaz boru hattının Avrupa'ya giden ağından Bulgaristan'a mart ayında 428 milyon metreküp gaz iletildi.

Rusya'nın doğal gazını Türkiye'ye ve Türkiye üstünden Avrupa'ya ileten TürkAkım boru hattı vasıtasıyla Avrupa'ya 2020'nin ilk çeyreğinde 1 milyar 321 milyon metreküp gaz taşındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aracılığıyla 8 Ocak'ta açılışı yapılan TürkAkım'ın Avrupa'ya giden hattından Bulgaristan'a mart ayında 428 milyon metreküp gaz gönderildi.

İlk doğal gaz akışınının temin edildiği ocak ayında Avrupa'ya neredeyse 506 milyon metreküp, şubatta da neredeyse 387 milyon metreküp doğal gaz iletildi. Böylece, senenin ilk çeyreğinde TürkAkım'dan Avrupa'ya giden doğal gaz miktarı 1 milyar 321 milyon metreküp oldu.

Uluslararası anlaşmalar gerekliliğince, Türkiye'den taşınan her birim metreküp gaz için devlet aracılığıyla belli bir geçiş ücreti alınıyor.

Rusya'nın Anapa şehrinden Kıyıköy'e uzanan 930'ar kilometre uzunluktaki iki deniz hattıyla 142 ve 70 kilometre uzunluğunda 2 ayrı kara hattından oluşan TürkAkım, 30 Aralık 2019 itibariyke gaz akışına hazır duruma getirilmişti.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Her bir hattı 15,75 milyar metreküp olarak toplamda 31,5 milyar metreküp gaz kapasitesi olan TürkAkım'ın ilk hattı Türkiye'ye gaz akışını temin ederken, ikinci hat ile Avrupa'ya gaz taşınıyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ ve Gazprom Export'un % 50'şer paya sahip olduğu TürkAkım Gaz Taşıma AŞ aracılığıyla Kıyıköy'den Bulgaristan'a kadar uzanan 142 kilometre uzunluğunda 48 inçlik boru hattı kuruldu.

Proje kapsamında payların tümü Gazprom'a ait Güney Akım firması aracılığıyla da Kıyıköy Gaz Alım Terminali inşa edilmişti.

Aynı zamanda, BOTAŞ aracılığıyla Kıyıköy'de olan alım terminalinden Tekirdağ'daki milli şebekeye bağlanan 70 kilometre mesafesindeki 48 inç hat da proje kapsamında yapılan yatırımlar içerisinde yer alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal