Çocuklardan Anne-Babaya Emekli Maaşı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hayatını kaybeden sigortalının ailesine zor durumda kalmamaları için ödeme yapıp destek sağlıyor. Peki şartlar neler?

10.04.2019-10:53 - (Son Güncelleme: 10.04.2019-10:43) Çocuklardan Anne-Babaya Emekli Maaşı

SGK, sigortalının vefatının ardından hayatta kalan yakınları zor durumda kalmaması amacıylabir bazı maddi ödemeler yapıp destek sağlıyor. Cenaze ödemesi (716 lira) ve maaş bu desteklerin başında geliyor. Hayatını kaybeden sigortalının anne ve babasına maaş bağlanması için; her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net miktarından (2020 lira) az olması şartı aranıyor. Bunu SGK görevlileri araştırıyor.

ARTAN HİSSE GEREKLİ

Anne ve baba arasında resmi nikah durumu sürüyorsa bu değerlendirmede hem annenin hem de babanın durumu birlikte araştırılıp hesaplanıyor. Diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar dahil olmamak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması ve hak sahibi eş ve çocuklardan artan hissenin bulunması gerekiyor.

65 YAŞTAN BÜYÜKSE

Daha sonra artan hissenin ortaya çıkması durumunda anne ve babaya aylık maaş sağlanıyor. Anne ve babanın 65 yaşın üstünde olması halinde artan hisse şartı aranmıyor. Bu durumda maaş devam ediyor. Ana ve babaya maaş bağlanması için vefat eden SSK’lı çocuğun her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması ya da 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekiyor.

ŞARTLAR

Burada iki önemli tarih aralığı şartı gözetiliyor. Vefat eden kişinin 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrası mı vefat ettiği uygulamanın sürecinin değiştiriyor.

■ Ölüm, 1 Ekim 2008’den sonra ise anne ve babaya toplam yüzde 25 oranında aylık bağlanır.

■ Ölüm 1 Ekim 2008 tarihinden önce ise ölenin eş ve çocuklardan artan hissesinin bulunması şart.

YURT DIŞINDAYSA

Bu şartın varlığı halinde ölen sigortalıdan dolayı ana ve babaya ölüm aylığı bağlanabilmesi için hak sahiplerinin örneği SGK tarafından hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile SGK’ya başvurması şart. Kız veya erkek çocuklar fark etmeksizin hayatını kaybedenler ilgili yurt dışı, doğum, askerlik vb. borçlanma yoluyla ölüm aylığı alma hakkı da var. Önemli olan gelir ve diğer kriterlere sahip olmak.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal