Öğrenci Hakları Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip olmuş olduğu temel haklar mevcuttur. Devlet tarafından verilmiş olan bu temel hak ve hürriyetler; kimseye devredilemez, kimse tarafından alı koyulamaz.

24.03.2020-13:02 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-12:59) Öğrenci Hakları Nelerdir?

Hakların ihlali ya da yapılmaması durumunda gerekli mercilere müracaat edilebilir. Bu haklar arasında öğrenci hakları da bulunur. Öğrenci haklarını; bilmek, bireyin kendi sorumluluklarını öğrenmek, herhangi bir haksızlık sonucunda itiraz etmek son derece doğaldır ve yapılması gereken bir durumdur. Hakların verilmiş olmasının en önemli sebebi, eğitimde ilerleme sağlamak ve toplum düzenini her zaman ayakta tutabilmektir.

Eğitimde Eşitlik

Ortaokul, lise ve üniversite eğitimlerinin yapılmış olduğu okullarda hiç bir öğrenciye adaletsiz davranılamaz. Her öğrenci bir birey olarak kabul edilip, muamelesi öğrencinin niteliğine göre değerlendirilmelidir. Öğrenciye; dininden, dilinden, ırkından dolayı ayrım yapılması eğitimde eşitsizliği doğuran sebepler arasındadır. Bu yüzden her öğrenci eşit kabul edilip, her öğrenciye aynı muamelede bulunulmalıdır. Eğitim verilen ortamda öğrenci okulun sunmuş olduğu bütün imkanlardan faydalanma hakkına sahiptir. Bilgisayar odalarını kullanma, kütüphanelerde bulunan kitaplardan faydalanma her öğrenciye sunulmuştur. Bütün öğrenciler bu alanlarda kimseye haksızlık yapmamak kaydı ile sınırsız kullanım ve faydalanma hakkına sahiptir.

Temiz Bir Ortamda Eğitim

Öğrencilerin eğitim gördükleri alanlar uygun koşullarda tutulmalı, dezenfekte olacak şeklinde temiz olmalı ve her sınıfta muhakkak bir çöp kutusu olmalıdır. Bu da öğrencilere verilmiş olan haktır. Ayrıca öğrencilerin güvenilir bir ortamda eğitim görmeleri de bir öğrenci hakkıdır.

İtiraz Dilekçesi

Öğrenci, kendisine verilmiş olan cezaya itiraz etme hakkına sahiptir. Kopya, hırsızlık ya da bunun gibi yüz kızartıcı suçlar karşısında kendini savunabilir, konu hakkında itiraz dilekçesi yazıp okula teslim etme hakkına sahiptir. Kurul üyeleri öğrencinin itiraz dilekçesini baz alma yükümlülüğüne sahiptir. Yani burada öğrenciye hakkını arama yetkisi verilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal