E-Ticaret Üzerinden Kan Donduran Çocuk Kaçaklığı İddiası!

Amerika Birleşik Devletleri geçen günlerde ortaya çıkan Wayfair skandalıyla yer yerinden oynuyor.

13.07.2020-08:30 - (Son Güncelleme: 13.07.2020-14:20) E-Ticaret Üzerinden Kan Donduran Çocuk Kaçaklığı İddiası!

Geçen günlerde ABD'de insan kaçakçılığı iddiasında kan dondurucu veriler fark edildi.

İddialara göre ABD'de genel merkezi Boston olan online mobilya mağazası Wayfair'in çocuk kaçakçılığı yaptığı doğrultusunda.

Hadise, Reddit isimli forumdaki bir şahsın, Wayfair sayfasında satışı yapılan basit ofis dolapları ve yastıklarının astronomik ücretlerde olduğunu ve bu ürünlerin adlarının kaçırılan çocukların isim ve soy isimleriyle aynı olduğunu belirtmesiyle gün yüzüne çıktı.

Aynı ürünün başında isim yokken ucuza satıldığı, ancak isim varsa on binlerce dolardan satışa konduğu ortaya çıktı.

Bu hadisenin üzerine herkesin internet üzerinden araştırma yapmasıyla ortaya, bunu gibi kayıp çocuk isimleriyle satışa sunulmuş olan pek çok ürün göze çarptı.

MAĞAZA YALANLADI

Mağaza olayın ardından ürünlerin yanlışlıkla bu fiyatların yazıldığını iddia etse de bu açıklama kimseyi tatmin etmedi.

Gelen açıklamada, 'Ürünlerin endüstriyel olduğu için makul rakamlar' ifadeleri kullanıldı.

İnsanlar, olayın ardından web sitesinde oldukça ayrıntılı aramalar yaptığında daha korkunç bilgilerle karşı karşıya kaldı.

Aramalar sonucunda fiyatı düşürülen ürünlere girip, isim kısmına kaçırılan çocukların ad soyadları yazıldığında, sitenin otomatik olarak ürünleri yeniden on binlerce dolar ücretle aramalarda çıktığı görüldü. Bu durum ise sistem yazılımının çocuk ticareti üzerine yazıldığı iddiasını kuvvetlendirdi.

ÜLKEMİZDE DE OLABİLİR

ABD'de gün yüzüne çıkan bu skandalın Türkiye'de de yapılabileceği iddiasını da gündeme oturdu.

Sosyal medya üzerinden bu konuyu binlerce insanın konuşmasıyla çok konuşulanlar listesine girdi.

Bir takım alışveriş sayfalarının Türkiye ayağında, satılan ürünlerin değerinin binlerce kat üstünde satışa konduğu ve bu fiyatların tepki aldıktan sonra kaldırıldığı, akla Türkiye'de de çocuk ticareti yapılıyor mu diye düşündürdü.

Trenyol'daki bazı satıcıların astoromik rakalar üzerinden halı, çocuk kıyafeti ve oyuncak satışları dikkat çekti.

Yüksek fiyatlı halıların beden bölümüne bakıldığında çocuk beden tablosu çıkması oldukça tepki topladı.

İddiaların ardından Trendyol, konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Onbinlerce satıcının müşterilerle bir araya geldiği sitede, ürün abları, açıklamaları ve fiyatlarını satıcıların belirlediği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

'15 milyondan fazla ürün bulunan platformumuzda, veri girişleri ile ilgili hatalı işlemlerle karşılaşılabilmektedir. Hatalı veri girişlerini ve her türlü ayrımcılık içeren söylemleri takip ediyor ve satıcılarımızı bilgilendirerek platform kuralları gereği, ürünleri yayından kaldırıyoruz. 'Şikayet Et' özelliği ile müşterilerimizden aldığımız bildirimleri de ivedilikle inceliyoruz. Ayrıca platform olarak satıcılarımızın hatalı veri girişlerini ve operasyonlarını iyileştirmeye yönelik eğitimleri düzenli olarak gerçekleştirmeye ve kontrol mekanizmalarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.

Sosyal medyadaki iddialarda yer alan ürünlerle ilgili yaptığımız incelemelerde, belirtilen fiyatlardan hiç satış yapılmadığı ve bu durumun veri girişlerindeki hatalardan kaynaklandığı gözlenmiştir. Türkiye'nin Trendyol'u olarak markamızın böyle bir iddia ile yan yana gelmesinden son derece üzgünüz. Böyle bir konuda kamuoyunda oluşan haklı hassasiyeti en içten şekilde paylaştığımızı ve konunun kesinlikle karşısında olduğumuzu belirtmek isteriz.'

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal