Dolar ve altın fiyatlarının faiz tepkisi: İslam Memiş’ten dikkat çeken tahmin! Kur korumalı mevduatta bir ilk yaşandı

Merkez Bankası faiz kararıyla beraber yatırımcıların gözleri altın ve döviz kuru ekranlarına çevrildi. Altın ve dolar fiyatlarını öğrenmek isteyenler arama motorlarını meşgul ederken, Piyasa Uzmanı İslam Memiş’ten dikkat çeken bir tahmin geldi. İşte son gelişmeler...

24.11.2022-16:40 - (Son Güncelleme: 24.11.2022-17:36)

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), merakla beklenen faiz kararını saat 14.00’te açıkladı. Ekonomi uzmanlarının tahminlerini doğrular biçimde faizi 150 baz puan düşüren Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından gözler altın ve döviz kuru fiyatlarındaki son gelişmelere çevrildi. Faiz kararı öncesi dolar 18,63 seviyelerinden işlem görürken, altında ise gram altın fiyatı 1053 liraya çıktı. Piyasa Uzmanı İslam Memiş’ten altın ve dolar ile ilgili olarak dikkat çeken bir tahmin geldi.

Dolar ve altın fiyatlarının faiz tepkisi

Merkez Bankası faiz kararı sonrası dolar kurundaki sakinlik devam ediyor. Altında ise gram altın 1052 liraya düşerken, çeyrek altın 1735 lira, Cumhuriyet altını ise 6921 liradan işlem görmeye devam ediyor. 

Altın ve Dolar Kuru Faiz Kararı

Kur korumalı mevduatta bir ilk yaşandı

Kur korumalı mevduat büyüklüğü haftalık bazda ilk kez düşüş kaydetti. Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma hesaplarının toplam büyüklüğü 18 Kasım’da sona eren haftada bugüne kadarki ilk haftalık düşüşünü kaydetti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun açıkladığı verilere göre 11 Kasım’da sona eren haftada 1,47 trilyon lira olan Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma hesaplarının büyüklüğü, geçen hafta 1,46 trilyon liraya indi.

Altın ve Dolar Kuru Faiz Kararı-1

Borsa İstanbul rekoru tazeledi

Borsa İstanbulda BIST 100 endeksi Merkez Bankası faiz kararı öncesi 4.892 puanla tüm zamanların zirvesini gördü. Merkez Bankasının faiz indirimi sonrası, Borsa İstanbul`da alımlar güçlendi. BIST 100 endeksi 4.909 puanı görerek tüm zamanların zirvesini test etti.

İslam Memiş’ten dikkat çeken tahmin

Merkez Bankası faiz kararı ile piyasaların nasıl etkileneceğine ilişkin değerlendirmede bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “TCMB faiz indirecek, dolar yükselecek klasiğini unutmak gerek. Uluslararası piyasalarda doların değer kaybetmesi, bizim gibi dolara ihtiyacı olan ülkeler için iyi bir gelişme. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde 5 milyar dolarlık mevduat hesabında nihai aşamaya gelindiğini doğruladı. Yıl sonuna kadar dolar tarafında dalgalanmalar devam etse de, son çıkışa yakın olduğunun işaretleri geliyor. Dolar için bu iki tehdit agresif yükselişi frenleyebilir. Yükselişi değil, agresif yükselişi frenler” dedi.

Altın ve Dolar Kuru Faiz Kararı-2

Memiş'e göre bu hafta yatırımcılar önemli fırsatlar yakalayacak. Memiş, kısa vadeli satışlardan uzak durulmasının altını çizerken uzun vadede 1400 TL seviyelerinin görülebileceğini belirtti. Ünlü ekonomist, altın fiyatlarında sert yükselişlerin devam edebileceği yönünde uyarılar yaptı. Yatırımcıların elindeki altını bozdurmaması gerektiğinin altını çizen Memiş, yeni zirvelere henüz ulaşılmadığını belirtiyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal