Cranberry nedir, nasıl tüketilir? Bin bir derde deva olan turna yemişi faydaları şaşırttı!

Kırmızı ay üzümüne benzeyen görüntüsü ve lezzeti tadı ile bilinen turna yemişi meyvesinin son günlerde sıklık tavsiye edilmesi üzerine araştırmalar başladı. Birçok derde deva olduğu belirtilen turna yemişinin saymakla bitmeyen yararları siz değerli okurlarımız için haberimizde yer almaktadır. Cranberyy nasıl tüketilir, faydaları nelerdir? İşte detaylar...

28.06.2022-16:36 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-16:36) Cranberry nedir, nasıl tüketilir? Bin bir derde deva olan turna yemişi faydaları şaşırttı!

Zengin vitamin ve mineral deposu olan turna yemişi meyvesinin saymakla bitmeyen yararları vardır. Çekirdeksiz ve hafif ekşimsi tadı olan cranberyye benzeyen diğer meyve ise kızılcıktır. Yoğurt, salata, kek ya da suyun içine katılarak tüketile bilen turna yemişi meyvesinin nelere iyi geldiği araştırılmaya başlandı. İşte, turna yemişinin faydaları haberimizde yer almaktadır

Kanseri önler

1996 Haziran ayında yayınlanan karar göre turna yemişinin kanser önleyici bir bitki olduğu tespit edilmiştir. Turna yemişinin içeriğinde bulunan fitokimyasalların prostat, akciğer, meme, kolon ve tümör oluşumunu önlediği belirtildi.

Diş eti hastalıklarından korur

Turna yemişi meyvesinin bakterilerin dişe yapışmasını önleyip kişiyi diş eti hastalıklarından koruduğu bildiriliyor

HDL iyi kolesterolü arttırır

Cranberry suyunun yüksek dansiteli lipoproteini yani iyi kolesterolü artırıp kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Turna yemişi faydaları

İdrar yolu enfeksiyonuna şifadır

Yapılan araştırmalar üzerine idrar yolu enfeksiyonundan kurtulmak için en gözde ürün turna yemişidir. Cranberyy suyunun içinde üriner sistemi idrar yolu enfeksiyonuna neden olan E. coli bakterisinden koruduğu bilgisi yapılan araştırma üzerine kesinleşmiştir. Günde 1 su bardağı turna yemişi suyu içen kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu ve iltihabı %40 oranında önlenmektedir.

Bağışıklığı güçlendirir

C vitamini açısından zengin olan turna yemişi kişilerin hastalıkların da vitamin deposu olarak tavsiye edilir. İçeriğinde bulunan fitokimyasallar nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı işleyişte yardımcı olunur. Günde bir barda turna yemişi suyu içilmesi hastalığı önlediği belirtilir.

Turna yemişi faydaları

Yaşlanmayı geciktirir

C vitamini, B3 vitamini ve B5 vitamini gibi güçlü etkileri bulunan turna yemişinin serbest radikallerle savaşır ve yaşlanma süresini uzatır.

Turna yemişi suyu nasıl yapılır?

Yarım kilo turne yemişi tencereye koyulur ve üzerine 2 bu bardağı su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Turna yemişi rengini suya bıraktığında cranberyy suyu hazır olmuş olacaktır. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılan turna yemişi suyunun içerisine tatlandırma amaçlı şeker katılması da önerilir. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal