BM Genel Sekreteri Gazze'de yaşanan acı tabloyu açıkladı: Acil ateşkes çağrısı yaptı

Gazze'de devam eden İsrail'in acımasızca saldırıları, birçok kişinin ölmesine sebep olmakla beraber çevredeki yapıları ve yaşamları paramparça ediyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de bu saldırılara itafen acil ateşkes çağrısı yaptı. İşte detaylar...

15.01.2024-20:39 - (Son Güncelleme: 15.01.2024-20:39)

7 Ekim’de başlayarak süregelen İsrail- Gazze savaşı, İsrail’in işgalci ve kan dondurucu tutumuyla sürüyor. Avrupa dahil birçok kafadan Gazze lehine ses çıkmıyor. Birleşmiş Milletler ise bu konuda sesini çıkarsa da fiziksel olarak harekete geçilme yaşanmıyor.

“Bu görülmemiş boyutta”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana geçen 100 gündeki gelişmeler hakkında basına açıklamada bulundu. Tüm esirlerin serbest bırakılmasını talep eden Genel Sekreter Guterres, aynı zamanda Hamas'ın gerçekleştirdiği iddia edilen cinsel şiddet olaylarının da ayrıca soruşturulması gerektiğini belirtti. Guterres “Saldırıların meydana getirdiği yıkım ve öldürülen sivil sayısı, benim Genel Sekreter olarak görev yaptığım dönemde görülmemiş boyutta. Hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırmasını meşru kılamaz. Travmatize edilen insanlar, güneyde tehlikeli bir boyutta kalabalıklaşan kısıtlı alanlara itiliyor” ifadelerini kullandı.

“Gazze halkına korku salıyor”

İlk yardımın yetersiz kaldığı bölgeleri hatırlatan Guterres, "Hastalık, gıdasızlık ve başka Sağlık riskleriyle beraber açlığın gölgesi Gazze halkına korku salıyor. Gazze'de uluslararası insancıl hukukun açık bir şekilde ihlal edilmesinden derin endişe duyuyorum. 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 152 BM personeli öldürüldü. Bu, tek bir olayda örgüt tarihimizin en büyük kaybı" dedi.

Kızıldeniz’e de değindi

BM'nin insani yardımları artırmak istediğini ve bunun için de bazı temel koşulların sağlanması gerektiğini kaydeden Guterres, "Taraflar uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeli, sivilleri korumalı ve ihtiyaçlarının giderilmesini güvence altına almalı" mesajını vermesinin ardından Kızıldeniz’de çıkan gerginliğe de değindi.

“Ateşkes” çağrısı yaptı

BM’nin bir temsilcisi olarak tüm taraflara bir mesaj vermesi gerektiğini söyleyen Guterres, "Mavi Hat'ta ateşle oymaya son verin. Gerginliği azaltın ve BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı uyarınca çatışmaya son verin. Acilen insani ateşkese ihtiyacımız var; yardımları ihtiyacı olanlara ulaştırmak için, esirlerin serbest bırakılmasını kolaylaştırmak için, daha geniş savaş ateşini söndürmek için. Gazze'de çatışma ne kadar uzun sürerse gerginliğin artması ve yanlış hesap yapma riski o kadar artar. Gazze'de gördüklerimizin Lübnan'da tekrarlanmasına, Gazze'de mevcut durumun sürmesine izin veremeyiz" ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

(AA)


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal