Apartmanda komşular gürültü yapıyorsa neler yapılır, nereye şikayet edilir? Apartman gürültü yönetmeliği

Apartmanda yaşamanın güzel tarafları olduğu kadar zorlayıcı yanları da vardır. Aynı bina içinde yaşayanlar arasında çıkan bazı anlaşmazlıklar hayatı zindan edebilir. Bu anlaşmazlıkların en önemlisi de komşudan gelen gürültülerdir. Peki, apartmanda komşular gürültü yapıyorsa neler yapılır, nereye şikayet edilir? İşte apartman gürültü yönetmeliği..

19.03.2022-23:41 - (Son Güncelleme: 19.03.2022-23:42) Apartmanda komşular gürültü yapıyorsa neler yapılır, nereye şikayet edilir? Apartman gürültü yönetmeliği

Özellikle büyük şehirlerde alanları daha iyi kullanabilmek için inşa edilen apartman ve sitelerde yaşamak her ne kadar kolay görünse de bazı zor tarafları da vardır. Bir bina içinde birlikte yaşayan insanların sorun yaşamamalarını veya yaşanılan sorunları çözme anlamında bir takım yönetmelikler hazırlanır.

Yönetmelikler içinde en önemlisi de gürültü yönetmeliğidir. Fazla gürültü yaparak komşularını rahatsız edenler uyarılarak bu yönetmeliğe uymaları istenir. 

Apartmanda komşular gürültü yapıyorsa neler yapılır, nereye şikayet edilir?

Apartmanda komşular gürültü yapıyorsa neler yapılır, nereye şikayet edilir?

Apartmanda yaşayanların yönetmelik gereği uymaları gereken bir takım kurallar vardır. Bunlardan bazıları ise yükses ses kullanarak konuşma, ses çıkarak terlik veya ayakkabı kullanma, sesi yüksek açılmış televizyon, enstrüman veya müzik oynatıcı sesi, ev içinde koşuşturma, koşu band veya step gibi spor aletleri, tamir ve tadilat işleri eşyaların sürüklenerek yer değiştirilmesi, gürültü çıkaran ev aletleri kullanımı, geç saatlerde açılan elektrik süpürgesi gibi aletler olarak sıralanmıştır.

Apartmanda komşular gürültü yapıyorsa neler yapılır, nereye şikayet edilir? 

Apartman yönetmeliğine göre hafta içi saat 19.00-07.00 arası ve 13.00-15.00 saatleri arasında belirtilen gürültü ve ses oluşturan eylemlerde bulunması, aşılan gürültü ve ses oluşturacak eylemler gerçekleştirmesi yasaklanmıştır. Söz konusu yasak hafta sonunu komple kapsar. 

Bazı elzem durumlar olduğunda gürültü yapacak eylem öncesinde apartman sakinlerine bilgi verilerek bu eylem gerçekleştirilebilir. 

Apartmanda gürültü yapmanın cezası!

Apartmanda komşular gürültü yapıyorsa neler yapılır, nereye şikayet edilir?

Şayet komşunuzun yaptığı gürültüden oldukça fazla rahatsız oluyor ve uyarılara rağmen bundan vazgeçmiyorsa, 'Gürültü Yönetmeliği' maddelerine uymuyor olarak gerekçe gösterilerek şikayet edilebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı çevre kanunu kapsamında gürültü yapan komşuya idari para cezası uygulanır. Sulh ceza mahkemesine kadar giden şikayet davalarında ise gürültüyü gerçekleştiren komşu, ödeyeceği para cezası dışında avukat ve dava masraflarını öder. Aynı zamanda şikayette bulunan kişinin kişilik haklarına müdahalede bulunduğu için ayrıca manevi tazminata da mahkum edilebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal