Anne Babalar dikkat! Bu yiyecekleri çocuklarınızdan uzak tutun: Zeka geriliğine neden oluyor

Uzmanlar çocukların severek tükettiği bazı yiyeceklerin zeka geriliğine neden olabileceği konusunda anne ve babaları uyarıyor. İşte çocuklardan kesinlikle uzak tutulması gereken 6 zararlı yiyecek..

08.06.2022-17:46 - (Son Güncelleme: 08.06.2022-17:46) Anne Babalar dikkat! Bu yiyecekleri çocuklarınızdan uzak tutun: Zeka geriliğine neden oluyor

Çocuklar, uzun süre bilgisayar başında olduklarında çok sağlıklı yiyecekler tüketmeye zaman bulamıyor ve hemen hazır gıdaya yöneliyorlar. Bu kızartılmış ve palet ürünler ile beslenmekte zekayı olumsuz derecede etkiliyor. Uzmanlar, özellikle anne ve babaları uyarak çocuklarını bu yiyeceklerden uzak tutmalarını söylüyorlar.

Çocukların beyin gelişimlerinin tam olarak ulaşabilmesi için kahvaltı yapmaları ve mümkün olduğu kadar doğal ürünlerle beslenmeleri gerekiyor. Bazı besinler çocuklarda zeka geriliği yaratabiliyor. Peki, çocuklar için hangi yiyecekler zararlıdır? Hangi besinlerden çocukları uzak tutmak gerekir? İşte yanıtı..

1. Şeker ve Şeker Ürünleri

Şeker ve Şeker Ürünleri

Uzun süre şeker kullanmak nörolojik alanda bazı problemler yaratır. Aşırı şeker tüketimi aynı zamanda hafızanın zayıflamasına da neden olur. Geniş kapsamlı araştırmalar sonrasında ortaya çıkan bu tespitler öğrenme kabiliyetini zaafiyete uğradığı şeklinde açıklanır. Bun dan dolayı şeker ve şekerli ürünlerden mutlaka uzak durmak gerekir.

2. Fast Fod

Fast Fod

Yakın bir süre önce Montreal Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma fast food ürünlerinin kişilerde beyin kimyasını değiştirdiğini ortaya çıkarmıştır. Uzmanlar bu durumun depresyon ve anksiyete sorununa neden olabileceğini söylüyorlar. Fast food ürünü tüketmek ise içeriğindeki katkı maddelerinden dolayı öğrenme bozukluğuna, motivasyon eksikliğine ve ayrıca hafıza zayıflığına da yol açtığı yine bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır.

3. Kızartılmış Yiyecekler

Kızartılmış Yiyecekler

Tüm işlenmiş yiyecekler içeriğinde kimyasal, katkı maddesi, yapay tatlandırıcı ve koruyucular içerirler. Bu içerikler ise çocuklarda olduğu kadar yetişkinlerde ciddi beyin hasarlarına neden olabiliyor. Kızartarak hazırlanan ya da işlenmiş besinlerin beyin sinirlerini oldukça fazla zedeler. Bazı yağlarda diğerlerine göre çok daha fazla zarar içerir. Yapılan araştırmalar doğada bulunan en toksik ve tehlikeli kızartma yağının ayçiçek yağı olduğu tespit etmişlerdir.

4. İşlenmiş veya Öncede Pişirilmemiş Olan Yiyecekler

İşlenmiş veya Öncede Pişirilmemiş Olan Yiyecekler

Tıpkı kızarmış yiyecekler işlenmiş olarak satılan yiyecekler de merkezi sinir sistemini etkiler. Bu durum da beyinde dejeneratif bozukluğuna neden olur. Bu dejeneratif bozukluk ilerlemiş yaşlarda Alzheimer´a bile neden olur.

5. İşlenmemiş Proteinler

İşlenmemiş Proteinler

Proteinler bilindiği üzere kas yapımına yardımcı olan besin maddesidir. Kırmızı veya beyaz et yüksek kalite içeren en zengin protein kaynaklarının başında gelir. Fakat; sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş proteinler sağlık açısından zararlıdır. Doğal proteinler sinir sisteminin yapılandırılmasına yardımcı olurken işlenmiş proteinler tam tersi davtanır. Sinir sistemini tahrip eden bu besinlerden uzak durulması gerekir.

6. Trans Yağlar

Trans Yağlar

Uzmanlar, her türlü trans yağdan uzak durulması gerektiğini vurgulayarak söylerler. Trans yağlar ise çok ciddi sorunlara yol açarlar. Bunlardan bazıları kalp sorunları, kolesterol ve obezite'dir.

Beyine de zarar verdiği söylenen trans yağların refleksleri öldürdüğü ve beyin işlevinin kalitesini düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Trans yağlar aynı zamanda felç riskini de maksimum düzeye çıkarır. İlerleyen yaşlarda görüle alzheimer benzeri etkileri de uzun vadede ortaya çıkarır.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal