Anlaşama tamamlandı: Macaristan Türk gazı kullanacak

Macaristan ile Türkiye arasında doğal gaz anlaşması yapıldı. Buna göre Macaristan, Türkiye ve Türkmenistan'dan da doğal gaz ithal edecek. Bu anlaşma dünya basınında "Türkiye esas devletler konumuna geldi" ifadeleri ile yankılandı. İşte detaylar…

23.08.2023-11:52 - (Son Güncelleme: 23.08.2023-12:12) Anlaşama tamamlandı: Macaristan Türk gazı kullanacak

Türkiye ile Macaristan arasındaki doğal gaz anlaşması gazete manşetlerinde yer almaya başladı. Azerbaycanlı Gazeteci Agil Cemal, "En son imzalanan anlaşmalar ile artık Azerbaycan ve Türkiye, Avrupa'nın enerji ihtiyacı, özellikle gaz teminatında esas devletler konumuna geldi" diyerek, iki ülke arasındaki anlaşmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Türkiye esas devletler konumuna geldi

TRT Haber’de yer alan habere göre; Pazar günü görüşmelere başlayan Macaristan, Azerbaycan ve Türkmenistan ile doğal gaz alımı görüşmelerinde olumlu netice aldı. Bakü ile 1 milyar metreküp gazın tedariki konusunda anlaşmaya varıldı. Söz konusu anlaşmadan ayrı olarak, yıl sonuna kadar da Azerbaycan'dan 100 milyon metreküp gaz alınacak.

Yapılan yeni anlaşma ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Azerbaycanlı Gazeteci Agil Cemal, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "En son imzalanan anlaşmalar ile artık Azerbaycan ve Türkiye, Avrupa'nın enerji ihtiyacı, özellikle gaz teminatında esas devletler konumuna geldi. Bu anlaşmaların realleşmesi ile Türk dünyası ülkeleri ve Türkiye de bunun deposu olarak Avrupa'nın özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin enerji ve gaz teminatında alternatifsiz bir duruma geleceği gözüküyor"

Türk gazı Avrupa da

Macaristan’ın görüşme halinde olduğu ve anlaşamaya vardığı bir diğer ülke ise Türkmenistan oldu. Türkmenistan, Hazar Denizi'ne kurulacak Trans Hazar Doğal Gaz Boru Hattı ile Güney Gaz Koridoru'nu kullanmak istiyor. Koridor, daha önce TANAP'ın faaliyete geçmesiyle kurulmuş, Hazar Denizi'ndeki zengin yataklar Avrupalı tüketicilere ulaşmaya başlamıştı.

Türkiye, Macaristan'a doğal gaz ihraç edecek

Başkan Erdoğan’ın görüşmeleri sonrası Türkiye de bu hafta Macaristan'la doğal gaz ihracatı konusunda anlaştı. Böylece, Türkiye ilk kez sınır komşusu olmayan bir Avrupa ülkesine boru hatlarıyla gaz ihraç etmeye başlayacak. Bu da Türkiye'nin enerji güvenliğindeki rolünü artıracak


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal