01.01.2022-10:21 (Son Güncelleme:01.01.2022-10:40)

Genç Girişimcilere Kredi, Vergi ve Prim Desteği Verilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği Z kuşağının iş kurmasına destek verme amaçlı çalışmalar devam ediyor. Genç girişimcilerin iş kurmaları için kredi, vergi ve prim desteğinin yeni yılda artarak devam edeceği bildirildi.

Genç nüfusun iş kurmaları ve hayallerini gerçekleştirmeleri için destek verme çalışmaları devam ediyor. Z kuşağının işini kurması için kredi, vergi, prim desteği 2022'de artarak devam edeceği ifade edildi.

Geli İdare Başkanlığı’nın genç girişimcilere işini kurmalarına yönelik sağladığı kolaylıklardan yararlanmaları için desteklerini açıkladı. Kendi işini kurmuş olan 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük olan tüm gençlerin yararlanabileceği vergi desteğinde, ilk kez vergi ödemesi yapacak kişilerin sigorta primleri bir yıl boyunca en alt sınırdan hesaplanacak.

ÜÇ YIL VERGİ MUAFİYETİ

Genç nüfusa yönelik başlatılan destek faaliyetlerinde, üç yıl boyunca 75 bin yıllık kazancın bir kısmının vergi dışı bırakılacağı açıklandı. Vergilendirme döneminde teşvikten yararlanılmayan tutar ertesi yıla devredilmeyeceği bildirilirken vergi desteğinden yararlanmak isteyen kişilerin gerekli olan süre içinde bildirilmesi gerekiyor.

Vergi desteğinden yararlanabilen kişilerin kendi işini kurmuş olması ve işinin kendisi tarafından idare ediliyor olması şartı bulunuyor. Bu teşvik vergilendirme döneminde çalışanın elde ettiği gelirlerin toplamından uygulanacağı ifade edildi.

GENÇ GİRİŞİMCİLERDE KAZANÇ İSTİSNASI

Genç nüfusa yönelik faaliyete sokulan prim teşvikinden faydalanmak isteyenler kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ‘Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası’ almak için giderek sosyal güvenlik merkezine başvurması şartı koşuluyor.

Ortaklık şeklinde yürütülen iş yerinde bulunan en genç ortağın başvuru da bulunarak prim desteğinden yararlanabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşımaları gerekiyor. Ortaklarından herhangi birinin prim teşviki şartlarını taşımaması halinde ortakların hiçbiri destekten yararlanamıyor.

BABANIN İŞİNİ DEVRALAN DA YARARLANABİLİR

Babanın iş yerinin olması ve vefat etmesi durumunda yerine geçecek genç çocuğu da bu teşvikten yararlanabileceği belirtildi. Genç bireyin, işletmenin başına geçtiği ve vergi şartlarının hepsine uyum sağlaması durumunda 3 yıl boyunca bu teşvikten tam anlamıyla yararlanabilecek.

Z KUŞAĞININ YÜZDE 37'Sİ KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTİYOR

Genç nüfusun iş kurmalarına destek verme amacıyla gerçekleştirilen bu teşvik için nüfus bilimciler, Z kuşağının en büyük yaşının 18 ile 23 yaş arasında olduğunu belirtiyor. Microsoft’un araştırmasına göre, 2025 yılında iş günün yüzde 75 oranını 35 yaş altı kişilerin oluşturacağı ifade edildi.

Z kuşağı işgücü piyasasının yüzde 24’ünü oluşturacağından destek çalışmaları dört koldan gerçekleştiriliyor. Bu kuşağın, daha çok iyi bir çalışma ofisiyle konforlu şekilde çalışabileceği yüksek ücreti tercih ettiği belirtiliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda Z kuşağının yüzde 37’lik bir kısmı kendi işinin kurmak isterken yüzde 19’luk kısmı ise esnek çalışmak istiyor. Aynı zamanda genç nüfusun iş için zorlayıcı olmayan, eğlenceli çalışma sistemi beklediği ifade edildi.

İŞKUR Z KUŞAĞINA DESTEK SAĞLAYACAK

Z kuşağının iş kurmalarını ve hayallerini gerçekleştirmeleri için yapılan teşvike İŞKUR’da katıldı. Genç nüfusun çalışmak istediği alanlarda ihtiyaç ve beklentilerini tespit etmek ve bu iş yerlerine girmelerine destek olmak için çalışmalar başlattı. Z kuşağın yaşam tarzı, tüketim, iletişim ve beklentilerini baz alarak geliştirecekleri yeni politikalar üzerinde çalışıyor.

Teşvikten yararlanan genç bireylerin, faaliyet gösterdikleri alanları değiştirmeleri durumunda teşvikten yararlanılmayan süre kadar faydalanması mümkün olacak.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr