30.04.2024-11:08 (Son Güncelleme:30.04.2024-17:22)

Türk vatandaşından ‘milliyet farkı ücreti’ almıştı: Bakan Ersoy otele verilen cezayı duyurdu

Antalya’da bir otel, yurt dışından gelen Türk vatandaşından ‘milliyet farkı’ adı altında fazla ücret almıştı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otele 54 bin lira ceza uygulandığını ve fazla ücretin misafir vatandaşa iade edildiğini duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yurt dışından gelen Türk vatandaşından ‘milliyet farkı’ adı altında fazla ücret alan Antalya’daki otele uygulanan cezayı duyurdu. Bakan Ersoy, otele 54 bin lira ceza uygulandığını ve fazla ücretin misafir vatandaşa iade edildiğini bildirdi.

Turizm istatistikleri belli oldu

Turizm geliri, bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir artış göstererek geçen yılın aynı dönemine kıyasla %5,4 yükseldi ve 8 milyar 784 milyon 800 bin doları buldu. Bu artışta, ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşların payı oldukça belirgin. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, ziyaretçiler seyahatlerini genellikle kişisel olarak organize ediyorlar ya da paket turlara katılıyorlar. Bu çeyrekte yapılan harcamaların büyük bir bölümü kişisel harcamalardan oluşurken, paket tur harcamaları da göz ardı edilemeyecek bir seviyede kaldı.

Ülkemizden ayrılan ziyaretçi sayısı ise %10,1 artarak 9 milyon 10 bin 90 kişiye ulaştı. Bu ziyaretçilerin önemli bir kısmını ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Onların harcamaları da oldukça dikkate değer.


Turizm geliri içinde yeme içme harcamalarının, uluslararası ulaştırma harcamalarının ve paket tur harcamalarının payları dikkat çekici düzeyde. Geçen yılın aynı dönemine göre bu kalemlerde önemli artışlar yaşandı.

Ziyaretçilerin en çok tercih ettiği aktiviteler arasında gezi, eğlence, spor ve kültürel faaliyetler ön plana çıkarken, onu akraba ve arkadaş ziyaretleri takip ediyor. Ülkemize gelen yurt dışında ikamet eden vatandaşlar ise genellikle akraba ve arkadaşlarını ziyaret etmek için tercih ediyor

Yurt içinde ikamet eden ve yurtdışı seyahatler yapan vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre %11,3 artarak 1 milyar 779 milyon 649 bin doları buldu. Bu artışın büyük bir kısmını kişisel harcamalar oluştururken, paket tur harcamaları da dikkate değer bir seviyede kaldı.

Bakan Ersoy’dan açıklama

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir basın toplantısı düzenleyerek turizm sektörünün ilk çeyrek verilerini değerlendirdi. Bakan Ersoy, açıklanan rakamların yıl sonu için belirlenen 60 milyar dolarlık hedeflere uygun olduğunu ve gecelik ortalama harcama verilerinin tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını vurguladı.

Bakan Ersoy'un açıklamalarında dikkat çeken bir diğer konu ise Formula 1'in 2026 yılında Türkiye'ye geri döneceği oldu. Ayrıca, Limak Lara Deluxe Hotel'in "Milliyet farkı" adı altında ek ücret talep etmesi konusunda da Bakanlık tarafından ciddi bir ceza uygulandığını belirtti. Otelin aldığı bu ek ücretin iadesinin de yapıldığını duyurdu.

Bakan Ersoy, turizmin 12 aya yayılması için tanıtım kampanyalarına ağırlık verdiklerini ve sosyal medyadaki tanıtımların bu hedefe destek sağladığını ifade etti. Limak Lara Hotel Deluxe olayıyla ilgili olarak da Bakanlık hızla harekete geçmiş ve otelden resmi savunma istemişti. Otelin yapmış olduğu açıklamada ise "milliyet farkı" ifadesinin dikkatsizlik sonucu kullanıldığı ve özür dilendiği belirtilmişti.


Şirket yaşanan olay hakkında şu ifadelerle özür diledi:

* Habere konu olan yanıltıcı rezervasyon 14 Nisan 2024 tarihinde İngiltere üzerinden bir web sitesinden Türkiye’den iki kişi adına yapılmıştır.

* Misafirlerimiz otele geldiklerinde bir kişinin Romanya vatandaşı olduğu, rezervasyonun Türkiye’den yapılmış gibi gösterildiği, yanlış bilgi beyan edildiği anlaşılmıştır.

* Bunun üzerine fiyat farkı oluştuğu misafirlerimize aktarılmıştır. Bölgesel ve dönemsel kampanyalar nedeniyle bu tür fiyat farklılıkları oluşabilmektedir.

* Konu bu nedenle ortaya çıkan fiyat farkı iken tutarın ‘milliyet farklı’ olarak yansıtılması olayın kapsamını değiştirmiştir.

* Yanlış anlaşılan ifade nedeniyle en içten özürlerimizi tekrarlıyoruz, konuyu kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

kursat@haber365.com.tr