11.05.2022-15:22 (Son Güncelleme:11.05.2022-15:22)

Emeklilikte Yaşa Takılanlara prim desteği mi geliyor? EYT’de çözüm formülü belirlendi! Emeklilik şartları belli oldu

Türkiye’de emekli olmak için vatandaşların bazı şartları tamamlamaları gerekiyor. Bunlar arasında yaş şartını karşılamak ve gerekli primleri ödemek gibi unsurlar bulunuyor. Fakat yaş nedeniyle emekli olamayan binlerce vatandaş, diğer şartları karşılamış olsalar da emekli olamıyor. Emeklilikte Yaşan Takılanlar, yeni düzenlemeler yapılarak mağduriyetlerinin giderilmesi için konuyu sürekli gündemde tutuyor. 11 Mayıs günü EYT mağdurları için çözüm formülü belli oldu. Haberin ardından binlerce EYT’li, prim desteği mi yapılacak? Yaş şartı değiştirilecek mi? Gibi sorulara yanıt aramaya başladı. İşte merak edilen konunun detayları…

Türkiye’de sigortalı olarak çalışan vatandaşlar, belli bir yaş ve prim şartlarını tamamladıklarında emekli olma hakkı elde ediyor. Fakat bazı durumlarda diğer şartları karşılasa da yaşı tutmayanlar emekli olamıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak gruplanan bu kişiler, sistemde düzenlemeye gidilerek mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. EYT’lilerin istekleri arasında prim desteği ve yaş düzenlemesi gibi maddeler var.

11 Mayıs 2022 tarihinde EYT’liler için çözüm formülünün belli olduğu açıklandı. 2021 yılında yapılan açıklamalarda umutlarını kaybeden EYT’li milyonlarca vatandaş, yeni açıklamayla birlikte yeniden umutlandı.

Emeklilik konusunda yeni planlamalar yapan hükümetin ilk gündem maddesinin 3600 ek gösterge olduğu belirtildi. 3600 ek göstergenin ardından masaya yatırılan bir diğer konu da erken emeklilik şartları oldu. Erken emeklilik konusunda kısa bir süre içinde yapıcı adımlar atılacağı konuşulurken, bu adımlar için net bir tarih verilmedi. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve AK Parti cephesinde yürütülen bazı çalışmalar yakın bir zamanda düzenleme mi yapılacak sorusunu akıllara getirdi.


Prim desteği olacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanların beklentileri arasında yer alan prim desteği hakkında herhangi bir adım atılıp atılmayacağı da merak konusu oldu. Prim desteği ile ilgili herhangi bir adım atılırsa, emekli olmak için yaş şartını tamamlayan ama prim ödemelerini tamamlamayan vatandaşlara prim desteği verilecek. Emekli olmaları için vatandaşlara sağlanacak destek borçlanma yoluyla verilecek.

Kadınlarda prim ödenecek gün sayısı, sigortalı çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren yapılan her çocuk için 2 sene olmak üzere belirlenecek. Erkeklerde ise askerlik tarihi dikkate alınarak emeklilik 1 sene erkene çekilebilecek.

1990 yılında işe giren kadınlarda emeklilik yaşı 50, erkeklerde ise 55 olarak belirlenecek. Bununla berber tamamlanması istenen prim gün sayısı yine geçerli olacak. Mevcut durumda bu sayı 3600 gün olarak kabul edilecek.

haticeu@haber365.com.tr