21.01.2022-10:47 (Son Güncelleme:21.01.2022-10:47)

Başkan Erdoğan ve Bitcoin'i Resmi Para İlan Eden El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele'nin Görüşmesinden Öne Çıkanlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. İki lider, görüşmeleri sonrasında önemli açıklamalarda bulundu.

El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’nin Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyareti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde törenle karşılandı. İki ülke liderleri, baş başa ve heyetler arası yaptığı görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile El Salvador ilişkilerinin yeni bir boyut kazandığını ifade etti.

Açıklamalarında Rusya- Ukrayna ilişkilerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin iki ülke arasındaki gerilimde arabuluculuk rolünü dile getirdi. Erdoğan, Ukrayna’ya bir ziyaret gerçekleştireceğini aktardı.

İKİ ÜLKE LİDERİNDEN KRİTİK AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen görüşmelerin ardından iki ülke lideri çeşitli anlaşmaların yapıldığı imza törenine geçti. Anlaşmaların imzalanması sonrası iki ülke Cumhurbaşkanı basın açıklaması düzenleyerek kritik açıklamalarda bulundu.

El Salvador'un Ankara Büyükelçiliğinin resmi açılışının bugün Dışişleri Bakanlarının yapacağını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı; ‘Biz de San Salvador Büyükelçiliğimizi en kısa sürede hizmete açacağız ve bugün Dışişleri Bakanıma gerekli talimatı verdim, süratle Sayın Başkan da bize en uygun yerde, büyükçe bir yer hazırlayacaklar ve orayı kiralamak suretiyle biz de büyükelçiliğimizi açacağız ve büyükelçiliğimizin açılışı sebebiyle de iade-i ziyaretimizi San Salvador'a gerçekleştireceğiz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz salgına rağmen son dönemde ciddi sıçrama yaşadı. 2020 yılında 27 milyon doları aşan ticaret hacmimiz, geçtiğimiz sene 50 milyon dolara yaklaştı. Yüzde 80 civarındaki bu artış, esasen potansiyelimizin ne kadar büyük olduğunun göstergesidir. Dolayısıyla bu rakamı ilk etapta 100 milyon dolara, önümüzdeki 5 yıllık sürede de inşallah 500 milyon dolara çıkaralım istiyoruz.’

Türkiye ile El Salvador arasında Ticaret ve Ekonomik İşbirliği anlaşmasının imzalandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, geri kalan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmalarının en kısa sürede yapılacağını dile getirdi.

MİSYON SAYIMIZ 17'YE YÜKSELDİ

Açıklamalarında El Salvador'un kalkınma yönündeki projelerine verilen desteklerin devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, salgın döneminde ülkenin çözük hastanesine sağlık ekipmanları yardımında bulunduklarını ifade etti.


El Salvador'un Türkiye'ye yapılan ilk resmi ziyaret olduğunu belirterek bu durumdan memnuniyetini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Görüşmelerimizde, Orta Amerika özelinde bölgesel meselelerde de fikir alışverişinde bulunduk. Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile ilişkilerimiz çok boyutlu dış politikamızın temel sütunlarından birini teşkil ediyor. 15 sene önce bölgede yalnızca 6 olan diplomatik misyon sayımız, bugün 17'ye yükselmiş durumdadır. Bu vesileyle El Salvador'un birçok Orta Amerika ülkesiyle birlikte geçen yıl kutladığı 200'üncü bağımsızlık yıl dönümünü bir kez daha gönülden tebrik ediyorum’ diye konuştu.

EL SALVADOR'DA BÜYÜKELÇİLİK BİNASINI HAZIRLAYACAKLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının El Salvador ile imzalanan anlaşmanın önemi sorulduğu sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ticaret ve Ekonomik İşbirliği anlaşmasının imzalandığını dile getirerek, bu bağlamda protokol alanında işbirliği mutabakat zaptı, Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması, deniz hukuku alanında iş birliği protokolü ve TİKA ile El Salvador hükümeti arasında mutabakat zaptının imzalandığını kaydetti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Salvador ile imzalanan anlaşmanın önemli olduğunun altını çizerek şunları kaydetti; ‘En uygun yerde Dışişleri Bakanlığımıza büyükelçilik binasını hazırlayacaklar. Biz de orayı kiralamak suretiyle en yakın zamanda El Salvador'a iade-i ziyaret gerçekleştireceğiz. Böylece iş adamlarımızın da orada çok daha aktif bir duruma gelmesini temin edeceğiz.’

TEMENNİMİZ BİR AN ÖNCE SAYIN PUTİN İLE ZELENSKİ'Yİ BİR ARAYA GETİREBİLMEK

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlik tırmanırken kendisinin Ukrayna’ya ziyaretinin, Putin’in Türkiye’ye ziyaretinin söz konusu olup olmadığı sorusu yöneltilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadelri kullandı; ‘Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeleri doğru bulmuyoruz. Zira bölgede bir savaş atmosferinin olması, böyle bir psikolojinin doğması bizi de her iki tarafla münasebetleri olan bir ülke olarak üzmektedir. Temennimiz o ki bir an önce Sayın Putin ile Zelenski'yi bir araya getirebilmek ve yüz yüze bir görüşme yapmalarını temin etmek. Bunun için gerek Sayın Putin'in Türkiye ziyareti, gerekse benim Ukrayna ziyaretimi çok önemsiyoruz.

Önümüzdeki ayın başlarında Ukrayna ziyaretim var. Ukrayna ziyaretimle birlikte de tabii bu arada Sayın Putin ile olan görüşmeleri aynen devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz. Bölgede istiyoruz ki barış egemen olsun, hakim olsun, bölgede bunun dışında farklı olumsuz gelişmeler gerçekleşmesin.’

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr