Alp Nedir? Kan Tahlilinde Alp Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

ALP yani Alkalen Fosfataz, hayati öneme sahip bir enzimdir ve üretimi karaciğerde gerçekleştirilir. ALP değerinin yüksek olması önem teşkil ederken, alkalen fosfatazın düşük olması büyük bir sorun olmamaktadır. Alkalen fosfatez ile ilgili detaylar haberimizde…

05.03.2020-13:39 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-13:36) Alp Nedir? Kan Tahlilinde Alp Kaç Olmalı? Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Alkalen fosfataz, vücudumuzdaki dokularda yer alan doğal proteindir. Sağlıklı bir yetişkinde alkalen fosfatazın yarısı karaciğerden diğer yarısı ise kemikten oluşur. ALP, öncelikle karaciğerde olmak üzere böbrek, bağırsak ve kemiklerde sentezlenir. Hamile kadınlarda ALP sentezi plasentada gerçekleşir. Karaciğer, safra kesesi ve kemik dokusuna bağlı hastalıkların değerlendirilmesinde ALP testi uygulanır.

ALKALEN FOSFATAZ DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?

Prematüre doğan bebeklerde: 105-500 IU/L

0 - 7 günlük bebeklerde: 95-380 IU/L

7 gün - 1 aylık bebeklerde: 100-360 IU/L

2 - 3 aylık bebeklerde: 115-460 IU/L

4 - 6 aylık bebeklerde: 110-350 IU/L

7 - 12 aylık bebeklerde: 95-350 IU/L

1 - 3 yaşındaki bebeklerde: 90-350 IU/L

4 -12 yaş çocuklarda: 80 -350 IU/L

13 -15 yaş çocuklarda: (erkeklerde) 75- 400, (kızlarda) 75 – 350 IU/L

16 yaş ve üzerindeki kişilerde: 25 -100 IU/L

ALKALEN FOSFATAZ DEĞERİ NEDEN YÜKSEK ÇIKAR?

ALP (Alkalen Fosfataz) kemikler, bağırsaklar, böbrekler ve hamile kadınlarda plasenta tarafından üretilir. Eğer bu organların herhangi birinde problem varsa, alkalen fosfataz değeri yüksek çıkar. Bu durumda ise nedeni araştırılarak önlem almak gerekir. Hızlı kemik büyümesi sebebiyle çocuklarda ve ergenlerde, hamilelik dolayısıyla doğumu yaklaşan gebeliklerde, kemik hastalarında, viral hepatit vakalarında, bilier obstrüksiyon durumlarında, bilier atrezi vakalarında, metastaz yapılmış kemik tümörü vakalarında, siroz hastalarında, kalp yetmezliği yaşayan hastalarda yüksek çıkar.

 ALKALEN FOSFATAZ DEĞERİ NEDEN DÜŞER?

Alkalen fosfataz değerinin düşüklüğü, yüksek olmasının aksine sorun olarak görülmez. Genellikle yanlış ve sağlıksız diyetler veya besin değeri düşük yiyecek seçimleri etkiler. Bunların yanı sıra B6 vitamini, folik asit, C vitamini, fosfor ve çinko yetersizliği alkalen fosfataz düşüklüğüne sebep olur. ALP değerlerinin normal değerlerin altında çıkmasının olumsuz bir anlamı ve zararı yoktur.

Kansızlık, tiroid hormonu yetersizliği, fosfat değerinin düşük olması, B12/çinko/magnezyum eksikliği, beslenme bozuklukları, çölyak hastalığı, C vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen skorbüt hastalığı, D ve B vitaminin vücuda fazla alınması, persiniyöz anemi, menapoz dönemlerinde uygulanan östrojen tedavileri alkalen fosfataz düşüklüğünün nedenleri arasında sayılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal