AİHM'in Kararı Hukuk Yoksunluğudur

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM, Ermenistan'ın dolaylı yoldan Dağlık Karabağ çatışmasına katıldığı iddiasıyla Türkiye için istediği geçici tedbir başvurusunu kabul etti.

09.10.2020-11:47 - (Son Güncelleme: 09.10.2020-11:24) AİHM'in Kararı Hukuk Yoksunluğudur
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM, Azerbaycan'ın Artsakh'a Dağlık Karabağ karşı başlatılan savaşı ilgili olarak Ermenistan’ın Türkiye’ye karşı ara yaptırım uygulanması talebini kabul etti. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, AİHM'in, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları çerçevesinde Türkiye aleyhine yaptığı ihtiyati tedbir başvurusu hakkında alınan karar hukuki dayanaktan tamamen yoksundur açıklamasını yaptı.

30 Eylül’de de Ermenistan’ın Azerbaycan'a geçici tedbir uygulanması yolunda yaptığı tasarıyı da kabul etmişti.

AİHM kararları hukuki dayanak olmaksızın tamamen bölgenin akibetini Ermeni güçlerine bırakma yönünde alınmış karardır.

HUKUK YOKSUNU AİHM

Ermenistan, Azerbaycan kararının ardından bu kez 4 Ekim 2020'de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Türkiye için benzer talepte bulundu.

Başvuru,yedi AİHM yargıçtan oluşan ilgili daire tarafından incelendi.

Buna göre çatışmanın tırmanışını dikkate alan AİHM, Mahkeme İç Tüzüğünün 39. maddesini geçici tedbirler tekrar uygulamaya karar verdi.

Kararda, Türkiye dahil çatışmaya doğrudan veya dolaylı olarak dahil olan tüm devletleri sivil haklarının ihlaline katkıda bulunan eylemlerden kaçınmaya ve Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Mahkeme, 29 Eylül 2020’de Artsakh'taki durumun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali konusunda ciddi riskler oluşturduğu gerekçesiyle alınan kararı hatırlatarak, Azerbaycan ve Ermenistan’dan, sivil halkın yaşamını ve sağlığını tehlikeye atacak, kötü muameleye yol açacak ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin maddelerini ihlal edecek askeri eylemlerde özellikle kaçınmalarının istendiğine vurgu yaptı.

Yapılan açıklamada yedi hâkimden oluşan ilgili dairenin, Ermenistan'ın başvurusunun, Strasbourg mahkemesinin içtüzüğün 39. maddesi uyarınca değerlendirilmesine karar verdiği kaydedildi.

Hatırlanacağı üzere Emenistan'ın AİHM temsilciliği'nden edinden bilgiye göre Ermenistan'dan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti;

Özellikle Azerbaycan tarafından Artsakh Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti'nin sivil halkı ve yerleşim birimlerine karşı uluslararası insancıl hukuk ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ağır ihlaleriyle gerçekleştirilen saldırılara Türkiye'nin çok yönlü desteği ve savaş operasyonlara devamlı katılımı dikkate alarak Ermenistan Cumhuriyeti kendi ve Artsakh Cumhuriyeti adına Türkiye'ye karşı Avrupa Mahkemesinin İçtüzüğü'ndeki 39. Maddesinde öngürülen geçici tedbirlerin uygulunmasını talep etmişti. İşgalci Ermenistan'ın talebi kabul edilmiş oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal