ABD’nin Savaşa Girmesi ve Wilson İlkelerinin I. Dünya Savaşı'na Etkileri

ABD, sömürgeciler tarafından kurulmuş bir devlet olarak zamanla çok büyük bir güç kazanmıştır. İlk zamanlar I. Dünya Savaşı'na dahil olma konusunda isteksiz olan devlet, zamanla bu kararından vazgeçmiştir.

21.07.2020-13:22 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-13:18) ABD’nin Savaşa Girmesi ve Wilson İlkelerinin I. Dünya Savaşı'na Etkileri

Wilson İlkeleri olarak bilinen 10 madde, I. Dünya Savaşı'ndaki devletlerin kaderini direk olarak etkilemiştir.

ABD Birinci Dünya Savaşına Neden Girdi?

ABD'nin Birinci Dünya Savaşına, Almanya'nın yapmış olduğu saldırıların hemen ardından dahil oldu. Normal şartlar altında devlet, tarafsız kalacağına dair açıklama yapmıştı. Çünkü Avrupa, bu ülkeye çok uzaktı. ABD, burada yaşanan sorunlarla hiçbir şekilde ilgilenmek ve meşgul olmak istemiyordu. Buna göre bir politika belirlemişti. Ancak işler böyle devam etmedi. Savaşın taraflarından birisi olan Almanya, bazı ABD gemilerinin müttefiklere yardım ettiğini dile getirdi. ABD bunu kabul etmedi. Almanya ise bu konuda çok ısrarcıydı. Bu nedenle ABD'ye ait olan gemileri vurdu ve batırdı. Amerikalılar ise bunun ticaret gemileri olduğunu iddia ettiler. Daha sonra savaşa dahil oldular.

Wilson İlkeleri Nelerdir?

ABD’nin savaşa girmesi ve Wilson ilkelerinin I. Dünya Savaşına etkileri nelerdir: Wilson ilkeleri şöyledir;

  • Devletler arasında hiçbir şekilde gizli anlaşma yapılmayacak.
  • Ticaret sınır ve limit olmadan devam edecek.
  • Silahlanma yarışına en kısa zaman dilimi içinde bir son verilecek.
  • Bunun yanı sıra Osmanlı Devleti’yle alakalı olan maddeler dikkat çekicidir. Buna göre Türklerin yoğun bir biçimde yaşamış olduğu yerlerde onların hakimiyetleri sonuna kadar tanınacak. Hiçbir zaman egemenlik haklarına bir zarar verilmeyecek.
  • Aynı zamanda Osmanlı toprakları içinde yaşayan azınlıklar için de aynı durum söz konusu olacak.

İşte bu son ifade, azınlıkların isyan etmelerinin temel nedenleri içinde yer alır.

Wilson İlkelerinin Savaşa Olan Etkileri Nelerdir?

ABD’nin savaşa girmesi ve Wilson ilkelerinin I. Dünya Savaşına etkileri nelerdir: Wilson ilkelerinin etkisi çok büyük oldu. Bunlar şöyledir;

  • Açık bir biçimde belirtildiği üzere yenilmiş olan devletlerin tamamen tarih sahnesinden çekileceğine dair bir ifade yoktu. İşte bu yüzden savaşı kaybetmiş olan devletler, bu ilkelere güvenerek anlaşmalar imzalamaya başladılar.
  • Wilson ilkelerinin en büyük etkisi ise azınlıklar üstünde oldu. Çünkü buna göre her ulus, yoğun olduğu yerleri yönetme yetkisine sahipti. Bu durum özellikle Osmanlıları çok olumsuz etkiledi. Gerek Rumlar gerekse Ermeniler, yaşamış oldukları yerdeki nüfus dengesini değiştirebilmek adına katliamlara giriştiler. Bundan dolayı birçok Müslüman Türk şehit oldu.
  • Bunun yanı sıra ilkeler, artık imparatorlukların artık sonunun geldiğini de açık bir biçimde ortaya koymuştur.

Ancak Avrupalılar bu ilkelere uyum sağlamadılar. Bu yüzden ABD, uzun bir süre boyunca Avrupa siyasetinden elini çekme kararı aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal