ABD Başkanı Biden, NATO zirvesinde Başkan Erdoğan'la bir araya geldi: Erdoğan'a mutabakat için 'teşekkürler'

ABD Başkanı Biden, NATO zirvesinde bir araya geldiği Başkan Erdoğan'a, 'İsveç-Finlandiya mutabakatı' ve 'tahıl krizinin çözümünde gösterdiği çaba' için teşekkürlerini iletti.

30.06.2022-10:51 - (Son Güncelleme: 30.06.2022-11:16) ABD Başkanı Biden, NATO zirvesinde Başkan Erdoğan'la bir araya geldi: Erdoğan'a mutabakat için 'teşekkürler'

Geçtiğimiz gün İspanya'nın başkenti Madrid'de organize edilen 32. NATO Zirvesi, 'Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik tehdit ve meydan okumalar' gündemiyle toplandı. Liderler resmi karşılama töreni sonrasında aile fotoğrafında toplandı. Başkan Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile samimi sohbeti ise uluslararası ajansların çekmiş olduğu fotoğraflarda yerini buldu. Başkan Erdoğan, Türkiye saati ile 18.35'te buluştuğu ABD Başkanı Biden ile ikili bir görüşme de bulundu. Başkan Erdoğan bir saat 10 dakika süren görüşmede, terör örgütlerine verilen destekten, F-16 satışına pek çok konuda uyarılarda bulundu.

Ege ve Suriye'de görüşüldü

Beyaz Saray tarafından, yapılan açıklama doğrultusunda, Biden'ın görüşmede Türkiye-İsveç-Finlandiya arasında varılan memorandumu memnuniyetle karşıladığını bir kez daha yineledi. Liderlerin, Rusya'nın saldırganlığına karşın Ukrayna'ya yönelik desteğinin devam edeceğini yinelediği aktarılan açıklama doğrultusunda, Erdoğan ve Biden'ın Ukrayna'dan tahıl ihracatının önündeki Rus engellerinin kaldırılmasının önemini ele aldığı aktarıldı. "İki lider Ege ve Suriye'de istikrarın önemini ele aldı" denilen açıklamada, "Biden, ikili ilişkilerin sürdürülmesi konusundaki isteğini yineledi ve liderler hükümetler arasındaki yakın istişarelerin önemi noktasında mutabık kaldı" açıklamasında bulundu.


Johnson Türkçe 'Çok güzel' dedi

Erdoğan, Madrid'de Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi. Erdoğan ardından AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü. Temaslar sırasında Erdoğan'ı işaret eden İngiltere Başbakanı Johnson ise Türkçe olarak "Çok güzel" dedi. Bu sözler sonrası Erdoğan kahkaha atarken keyifli görüntüler ortaya çıktı.

Zirvedeki menüde Rus salatası

NATO Liderler Zirvesi'nde otel bünyesindeki restoran menüsünde 'Rus Salatası'nın olması konukları şoke etti. Bir gazeteci ise "NATO zirvesinde bu yemek seçimi için şaşırdım" ifadesinde bulundu.


Kakabaveh İsveç'te hükümeti tehdit etti!

NATO'ya üye olmak için Türkiye'nin taleplerini kabul eden İsveç'te PKK yanlısı milletvekili Kakabaveh anlaşmayı 'Kara gün' olarak söyleyerek, İsveç hükümetini resmen tehdit etti. Daha önce bütçeye hayır oyu vermekle tehdit eden PKK yanlısı vekil benzer bir tehdidi dışişleri bakanı için de dile getirerek, "Umarım diğer siyasi partiler Ann Linde'yi Dışişleri Komitesi'ne çağırırlar" açıklamasında bulundu.

Türkiye'ye F-16 desteği

ABD Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakanlığı Müsteşarı Celeste Wallander, yönetimin Türkiye'nin F-16 filosunu modernize etme planlarını desteklediklerini dile getirdi. Wallender, 'ABD, Türkiye'nin savaş uçağı filosunun modernizasyonunu destekliyor, çünkü bu NATO güvenliğine katkıda bulunuyor. Güçlü Türk savunma kabiliyeti, güçlü bir NATO savunmasına katkıda bulunur' açıklamasında bulundu.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal