5G Teknolojisi Nedir, Ne İşe Yarar, Zararları Nelerdir, Türkiye'ye Ne Zaman Gelecek?

5G teknolojisi yenilikleri ile birlikte gelmeye hazırlanıyor. İnsanlar 5G zararlarını oldukça merak ediyor. Peki, 5G nasıl çalışır? 5G ne kadar hızlı? 5G ne zaman gelecek?

17.02.2022-10:40 - (Son Güncelleme: 17.02.2022-10:40) 5G Teknolojisi Nedir, Ne İşe Yarar, Zararları Nelerdir, Türkiye'ye Ne Zaman Gelecek?

5g çok yakında tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılacak. İnternetin daha hızlı kullanılması için geliştirilen 5gnin zararları ve yararları internette sürekli aratılıyor. 5g'nin yararları, zararları ve nasıl çalıştığı halk tarafından hala tam olarak anlaşılmış değil. 

5G TEKNOLOJİSİ NEDİR?

5G, 5. nesil mobil telekomünikasyon hizmetidir. Yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi olarak tanımlanır. 4G'den 10 kat daha hızlı veri iletim hızına sahiptir. 1 ila 10 gbps arasında bir hız arasındadır. 5G teknolojisi, kablosuz ağ bağlantılarının daha hızlı ve pratik bir yolla hizmet vermesini amaçlar. 5g, daha hızlı internet ve daha az gecikmeyi kullanıcıya sunar. 

5g türkiye'ye ne zaman gelecek

5G 4G ARASINDAKİ FARK NEDİR?

5G ile 4G arasındaki fark, hızdır. Kablolu internetten bile daha hızlı olan 5G, 4G'den 10 kat daha hızlıdır. Aynı zamanda 4G'de yaşanılan ağ gecikmesi 5G'de yok denecek kadar azdır. Ping 5G'de oldukça azdır. Veriler daha hızlı şekilde ulaşır. 4G'den 60 ile 120 kat arası düşük gecikme yaşanır. 

5G teknolojisinde elde edilen ortalama hızın 1,4 gigabit olduğu gözlemleniyor. Bu da 4G'den 20 kat daha hızlıdır. 

5G NE İŞE YARAR?

5G teknolojisi yeni gelişmekte olsa da birçok yeniliği yanında getirmektedir. En büyük avantajı hızdır. Pingi yani gecikmeleri neredeyse sıfıra indirir. Bu gecikmelerin sıfıra inmesiyle birlikte otonom makinelerde yükseliş ciddi boyutlarda olacaktır. Sürücüsüz araçlar, 5G teknolojisiyle birlikte yollarda görünecektir. 

Aynı zamanda sanal gerçeklik dediğimiz VR teknolojisi de gecikmelerin sıfıra yakın azalması sayesinde birçok alanda daha fazla kullanılacak. 

Akıllı telefonların çok hızlı pil tüketmesi, telefon kullanımının en önemli sorunlarından biridir. 5G teknolojisi tüketimin azaltılması ve pil ömrünün uzatılmasını hedeflemekte. 5G teknolojisi sayesinde pillerin ömrü 10 kat artabilir.

Özellikle tıp dünyasında yeni bir döneme girilmiş olacak. Doktorlar gecikme olmadan dünyanın herhangi bir yerinden robotlar aracılığıyla hastaların ameliyatlarını gerçekleştirebilecek. 

5G ZARARLARI NELERDİR?

5G üzerinde internette dolaşan spekülasyonların birçoğu asılsızdır. Özellikle virüs yaydığı, insanların aklını kontrol ettiği ve çip taktığı iddiaları direkt olarak asılsızdır. 

Asıl zararları veyahut riskleri, birçok yeni anten ve baz istasyonunun kurulması sonucu radyasyonun oldukça fazla yayılmasıdır. 4G'ye göre daha fazla radyasyon riski bulunmaktadır.

5g ne işe yarar

5G NASIL ÇALIŞIR?

En çok kullanılan bant genişliği, 1 GHZ ile 6GHZ aralığındaki orta bant genişliğidir. 6 GHZ altı değerler, duvar gibi engellerden geçebiliyor. Böylece yeni hücrelerin kurulmasına gerek kalmadan geniş bir ağ oluşturulabiliyor.

300 GHZ, 5G'nin vadettiği yüksek hızlı veri transferini sunar. Dezavantajı, engelleri aşamaması. Bu sebeple birçok küçük hücrenin kurulması gerekiyor. 

5G TÜRKİYE'YE NE ZAMAN GELECEK?

5G'nin Türkiye'ye gelişi 2022 yıl sonunda başlayıp, 2023 başlarında ilk operatörlerin açılacağı tahmin ediliyor.

Web 3.0'ın ne olduğunu merak ediyorsanız bu habere tıklayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal