Web3.0 Nedir?

Metaverse sonrası internet aleminde uzun süredir konuşulan Web 3.0 da halka iniyor. Kripto paraların öncülüğünde yaratımı başlayan Web 3.0 için start verildi. Peki, Web 3.0 kurucusu kim?

24.12.2021-13:57 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-17:24)

İnternetin geleceği hakkında tartışmalar gittikçe sıklaşmış durumda. Facebook'un direkt olarak hizmetini metaverse'e; sanal evrene taşıyacağını açıklamasıyla birlikte gündem bir süre sadece metaverse temelli ilerledi. Bu açıklamaların sonucundaysa metaverse fikri insanların aklına yattı. Metaverse coinler, şu an en çok yatırım yapılan ve kripto paranın geleceği olarak görülen yatırım araçlarıdır. Facebook'un yeni Web3 açıklamasıysa konuyu daha da derinleştiriyor.

NEDİR? 

Web 1.0, kullanıcılarının sadece içerik tükettiği ve 2004 yılına kadar kullandığı internetin tanımıdır. Veri tabanı yerine sunucu dosya sisteminden içerik görüntüleyen statik sayfalar anlamına gelmektedir. Web 2.0, internet kullanıcının içerik üretim sosyal ağ hizmetlerine, bloglara yükleme yapmasını sağlamaktadır. 


Web3, kripto paraların internette adının duyulmasıyla birlikte ortaya çıktı. Son iki yıldır önem kazanan Web3, yüksek profili teknoloji uzmanları ve şirketlerin yatırımları sebebiyle ilgi aldı. Web 3.0, merkezi olmayan bir internettir. Web verisi ve içeriğinin tamamının büyük şirketler tarafından elde tutulmasıyla karşılaştırılmaktadır. Vizyon farkı buradadır. Kripto para birimleri ile birlikte NFT'ler gibi blok zincir teknolojisini kullanırlar. Amaç, birçok kişinin bir kuruluşta eşit sahiplik ve yönetim gücüne sahip olmasını sağlamaya çalışan merkezi olmayan özerk kuruluşlara dayanmaktadır. Merkezi olmayan finans, kullanıcıların banka veya devlet müdahalesi olmadan para alışverişinde bulunmasıdır. Bu da merkezi olmayan bir kimlik doğrulama sistemine güvenmeden kimliklerini kanıtlamalarına dayanır. 

ELON MUSK DALGA GEÇTİ

Dogecoin ile sürekli gündem haline gelen dünyanın en zengin insanı Elon Musk, Web 3.0 ve metaverse'ü tiye alan açıklamalarda bulunuyor. Musk, daha önce de Web 3.0 piyasalarının taraftarlarını tiye almak adına şakalara başvurmuştu. 

KURUCUSU KİMDİR?

Hala inşa edilmekte olan, bu nedenle hali hazırda kullanılamayan Web'in tek bir yaratıcısı yoktur. Kuruluş süreci farklı kişi ve kuruluşların birbiri üzerine inşa etme mantığıyla oluştu. Ethereum ve TRON blok zincirlerinin akıllı sözleşme platformlarında yer alanlar, Web 3'ün öncüsü; daha doğrusu mantığının kurucu olarak kabul edilmektedir.


WEB 2'DEN FARKI NE?

Kişisel verilerin korunması durumu, son zamanların en önemli, en ihtilalli konusudur. Assange ve Snowden'ın sızdırmaları sonrası konu daha da halka inmiş durumdadır. Web 3, verilerin özel ağlar tarafından toplanıp reklamcılara satılmasını engellemeyi çabalamaktadır. Web 2'de ağ merkezi varken yenisinde bulunmamaktadır. Para akışı anlık ve izinsizdir.

COINLERİ NELERDİR?

Merkeziyetsiz bir finans mantığıyla ilerleyen bu sistem, kripto paraların ortaya çıkışıyla günden güne büyümektedir. Polkadot, Chainlink, Decentraland, Axie Infinity, Sandbox, THETA, Illuvium, Filecoin en bilinen DeFİ kripto paralardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal