2021 Fitre Ne Kadar?

2021 Fitre ne kadar? sorusu Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte merak edilen soruların başına geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı fitre miktarını açıkladı. Diyanet'in açıklamasına göre kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul kimselere verdiği fitre ne kadar? Fitre kimlere verilir?

10.04.2021-09:49 - (Son Güncelleme: 10.04.2021-09:50) 2021 Fitre Ne Kadar?

2021 fitre miktarı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklandı. Söz konusu fitre miktarı 2021 yılı Ramazan ayı başlangıcından 2022 Ramazan ayı başlangıcına kadar geçerli olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2021 fitre miktarı 28 TL olarak açıklandı. Bu miktar, nakit, gıda veya diğer ihtiyaçlar karşılanarak da verilebiliyor.

2021 FİTRE NE KADAR?

2021 fitre miktarı hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı yazılı açıklama yaptı. Bu açıklamada fitre miktarının 28 TL olarak belirlendiği kaydedilirken bu miktarın 2022 Ramazan ayı başlangıcına kadar geçerli olacağı vurgulandı. Fitre miktarı belirlenirken İslam'ın temel kaynaklarında sözü edilen deliller ve kişinin günlük gıda ihtiyacı esas alındı.

2021 GÜNLÜK FİDYE MİKTARI NE KADAR?


Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, karar verilen fitre miktarının aynı zamanda günlük fidye miktarı olduğunu söyledi. Ancak bununla birlikte mükelleflerin (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk gelecek miktarda ya da gönlünden koparsa daha fazlasını fitre veya fidye olarak verebileceğini sözlerine ekledi.

FİDYE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, bir müslümanın bakmakla yükümlü olmadığı Müslümanlara verilmektedir. Söz konusu kıstas Zekat için de geçerlidir. 

Fidye; kardeşe, teyzeye, dayıya, amcaya, halaya, geline, damada, kayınpedere veya kayınvalideye verilebilir.

Dinimize göre bir kişi, fıtır sadakasını, zekatını ya da fidyesini kendi yakın çevresine veremez. 

HANEFİ MEZHEBİNE GÖRE KİMLERE FİTRE VERİLMEZ?

Bir müslüman, aşağıda sıralayacağımız kişilere fitre veremez. Verse de o fitre geçerli olmaz.

Anne, baba, anane, babane ve dedelere

Oğul, torunlar ve torunların çocukları

Zengine

Babası zengin olan çocuklara

'2021 fitre ne kadar?' sorusunun cevabı bu şekildedir.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının verilme zamanı dinen uygun olduğu şekilde Ramazan bayramının birinci günüdür. Ancak bununla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha uygundur. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi dinen daha sevilen bir davranış olarak görülmektedir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak yanlıştır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek dinen caizdir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal