Yüzde Sivilce Neden Çıkar?

Akne ve sivilcelerin çıktıkları yerlere göre sağlığımızı etkilediği gerçeği araştırmacılar tarafından açıklanmıştır. Akne nedir? Akne-sivilceler sağlığınız hakkında ne anlatmaya çalışıyor? Akne tedavisi nasıl olur? Sorularının tüm detaylarını araştırdık…

26.05.2017-13:27 - (Son Güncelleme: 21.05.2021-18:01)

Birçoğumuzun korku rüyalarından biri akne ve sivilcedir. Özellikle ergenlik döneminde kendini göstermeye başlayan akne ve sivilce ilerleyen zamanlarda ciltte kalıcı hale gelebilir. Peki Akne nedir? Akne-sivilceler sağlığınız hakkında ne anlatmaya çalışıyor? Akne tedavisi nasıl olur? Merak edenler için detayları haberimizde toparladık...

BAŞ BELASI AKNE NEDİR?

Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin çeşitli nedenlerle tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt hastalığıdır.

Eğer vücut çok miktarda yağ üretiyorsa, ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah nokta oluşuma neden olur. Bu siyah noktalarda cildin hava almasını engellediği için zamanla sivilceye dönüşür. Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda sıkça görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın cilt sorunlarından biridir ve oldukça can sıkıcı bir durumdur.

SİVİLCED TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Akne tedavi edilebilen bir cilt sorunudur; fakat akne ve sivilce aynı yöntemle tedavi edilmez. Bundan dolayı sivilce tedavisi için uzmandan destek almak gerekmektedir.

Tedavi şekli ve süresi, kişinin genel sağlık durumu göz önüne alınarak, sivilcenin şiddetine, yaygınlığına, kişinin yaşına göre değişkenlik gösterir. Sivilcenin tedavisi 1–2 hafta gibi kısa bir sürede bitmez; uzun süreli olacağı baştan kabul edilmelidir.

Kullanılan kimi tedavi yöntemleri şunlardır:

Benzoil Peroksit

Bölgesel olarak kullanılan bu ilaç, gözeneklerinizdeki ve cildinizin yüzeyindeki bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir.

Antibiyotikler

Bu ilaç türü, gözeneklerin iltihaplanmasına neden olan bakterilerin büyümesini durdurabilir veya azaltabilir. Bölgesel olarak uygulanabilir veya oral olarak alınabilir.

Retinoidler

Bu ilaç yeni sivilcelerin gelişimini azaltabilir ve gözeneklerin tıkanmasını önleyebilir.

Drenaj

Bu prosedür, cerrahi olarak veya büyük bir kisti tedavi etmek amacıyla kullanılır.

Fototerapi

Bu süreç cilt üzerindeki akne-nedenli bakterilerin sayısını azaltabilir.

Lazer

Şiddetli akne vakalarında kızarıklık ve şişmiş dokuyu azaltmak için lazer uygulamaları kullanılabilir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin hiçbir anlamı yoktur.

Sivilcelerin yüzünüzde çıktığı bölgeler sağlığınız hakkında bazı ipuçları vermektedir. Bu bilgiler sivilcelerden, iltihaplı aknelerden tamamen kurtulmak adına bir yol haritası çıkarmaya yardımcı olabilirler. Akne-sivilceler sağlığınız hakkında ne anlatıyor. Sabah uyandığınız zaman sinir bozucu bir sivilcenin yüzünüzde belirmiş olduğunu görmek cidden can sıkıcı olabilir. Sırtta, kollarda çıkan sivilceler gizlemesi daha kolay olduğundan bir nebze daha tolere edilebilir olsalar da yüzdeki sivilceler ortaya çıktığı andan itibaren istenmezler. Aslında sivilcelerin yüzünüzde çıktığı bölgelerin sağlığınız hakkında bazı ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? Çoğunlukla sivilceler, yüzün belirli bir bölgesinde toplanıyorsa bunun sebebini araştırırken ilk olarak bakacağınız hormon değişimleri ve bazı alışkanlıklarınız olmalıdır. Bunlar kesin ve değişmez kurallar olmamakla birlikte sivilcelerden, iltihaplı aknelerden tamamen kurtulmak adına da bir yol haritası çıkarmamıza yardımcı olabilirler. 

ÇENE BÖLGESİNDEKİ SİVİLCELER

Çene bölgesinde ortaya çıkan sivilcelerin sebebi genellikle hormonal dengesizliklerdir. Kadınlar bununla en çok adet dönemlerine bir-iki hafta kala karşılaşırlar ki oldukça yaygın olduğunu belirtmekte fayda var. Bu dönemde değişen östrojen seviyeleri sivilcelere sebep oluyor olabilir. Şu noktada şanslısınız ki geçici bir durumdur ve adet olmanızla birlikte sivilceler hızla kaybolma eğilimi gösterir. Ancak hormon dalgalanmaları veya dengesizlikleri sadece adet dönemlerinde ortaya çıkmaz. Hatta kronik stres bile hormonlarınızda değişime neden olabilir ki sırf bu yüzden stres ile baş etmeyi bir an önce öğrenmekte yarar var.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal