Yerli VLP Aşısı İle İlgili Önemli Açıklama: Biz Müjdeyi Verebiliriz

Türkiye'nin koronavirüse karşı geliştirilen virüs benzeri parçacık (VLP) temelli aşısı ile ilgili dikkat çeken haberler gelmeye devam ediyor.

28.07.2021-15:38 - (Son Güncelleme: 28.07.2021-15:38) Yerli VLP Aşısı İle İlgili Önemli Açıklama: Biz Müjdeyi Verebiliriz

Turkovac'ın ardından Türkiye'nin yaygın kullanıma en yakın ikinci aşısı olan VLP'de son aşamaya gelindiğine dikkatt çekilirken Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, 'Müjdeyi verebiliriz' diyerek aşı ile alakalı önemli bilgileri duyurdu.

Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel'in, eşi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında geliştirdiği yerli VLP aşısının Faz-2 çalışmaları 26 Haziran tarihinde başladı. Turkovac'ın ardından Türkiye'nin yaygın kullanıma en yakın ikinci aşı olan VLP'de, Faz-2 çalışmalarında son evreye gelindi. Ankara, Kocaeli ve İstanbul olmak üzere 3 merkezde yapılan Faz-2 çalışmasının sona ermesinden sonra eylül ayı içinde Faz-3'e geçilmesi amaçlanıyor.

'3 KOLDAN YAPILAN BİR ÇALIŞMA'

Faz-2'nin çalışmasının yapıldığı merkezlerden Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, yaptığı açıklamada, VLP'de, virüsün bir nevi benzerini oluşturduklarına dikkat çekti. Altuntaş, "Haziran ayının 26'sı itibarıyla Faz-2 çalışmalarına başladık. 3 koldan yürüyen bir çalışma; Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Klinik Araştırma Merkezi, Kocaeli üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi" dedi.

"BİZ ŞU MÜJDEYİ VEREBİLİRİZ"

Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, VLP Kovid-19 aşısında Faz-2 çalışmasında son aşamaya geldiklerini ifade ederek, "İnşallah Faz-3 çalışmasını eylül ayı içerisinde gerçekleştirmeyi bekliyoruz. Yine sonbaharın sonlarına doğru veya 2022'nin başlarına doğru da ön sonuçları itibarıyla rutin klinik kullanıma hazır hale gelebilir. Biz şu müjdeyi verebiliriz; yerli VLP aşısı yeni varyantlara karşı hızla dizayn edilebilir, delta varyantı dahil olmak üzere. Laboratuvarda çalışan akademisyenlerimiz bunun yaklaşık 2 hafta içerisinde dizayn edilebileceğini ve kullanıma hazır hale gelebileceğini ifade etmektedirler. Bu bizim için son derece önemli" sözlerini kullandı.

'YENİLİKÇİ BİR AŞI'

Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, VLP Kovid-19 aşısının diğer bir özelliğinin ise, 4 proteine karşı amaçlanmış olması olduğunu dile getirerek, "Teorik olarak yerli VLP aşısının 4 protein içermesi nedeniyle daha kuvvetli bir yanıt oluşturacağını ummaktayız. Bu iki özelliği ile yerli VLP aşısı, 'yenilikçi bir aşı' diyoruz. Yerli VLP aşısı önümüzdeki süreçlerde kullanıma hazır hale gelecektir. Turkovac ve VLP her iki aşımıza gönüllü olun" ifadesini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal